Annons

Christian kräver Edshus på ersättning för lusdrabbad säng

Dals-Ed Det fanns vägglöss i radhuslängan och djuren höll sig inte i en lägenhet utan spred sig i huset. Men när de tagit sig ner i Christian Asbjörnsens säng, då fick han nog och flyttade. ”Nej, då kunde jag inte vara kvar”, säger han.
vägglöss, Edshus, säng
Foto: Privat
Sängen kryllade av löss och Christian Asbjörnsen vägrar att ta den med sig och använda den igen. Han kräver att bostadsbolaget Edshus ersätter den, då han anser att bolaget inte skött saneringen i radhuslängan på rätt sätt.

Vägglössen var droppen för honom. Tidigare hade han meddelat hyresvärden, kommunala Edshus att det fanns mögel i lägenheten. De kom och tvättade och målade över det hela. Men gjorde ingen ordentlig kontroll om det fanns mer i väggen. Det fick Christian själv ordna.

Men när vägglössen intog Christians säng. Då var måttet rågat. När han upptäckte att det kröp i sängen och han hade blodiga bett på kroppen, då stängde han dörren och flyttade, vilket tidningen Dalslänningen var först med att rapportera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ja, i höstas fick jag nog och flyttade. Några veckor tidigare hade min granne visat sina bett från vägglöss.

– Då trodde jag inte att de skulle sprida sig mer, men när jag några veckor senare kom till min lägenhet, efter att han jobbat borta ett tag, då var även min lägenhet drabbad.

Christian flyttade genast ut och kvar i lägenheten stod han säng. En bädd av dyrare sort, då Christian har problem med ryggen och hade satsat en hel del pengar på att kunna sova bra. Men när han upptäckte att det var fullt av vägglöss under madrassen ville han inte längre befatta sig med sängen.

Läs ocksåAB Bostaden tar strid mot vägglössen

– Nej, verkligen inte. Den gick inte att rädda, säger han.

Försäkringsbolaget menade att det var hyresvärdens ansvar, medan Edshus anser att ersättningen ska Christian få från sin försäkring.

Och det är där problemet uppstått. Christian vill ha ersättning från bostadsbolaget Edshus för sin förstörda säng. Han menar att Edshus haft vetskap om att det fanns vägglöss i radhuslängan och att man inte åtgärdat det på riktigt. Lössen har kunnat sprida sig mellan lägenheterna. Och till sist har de nått Christians säng.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

– De har vetat att det funnits vägglöss och de borde ha åtgärdat det direkt, så att det inte kunnat sprida sig, säger Christian.

Rådet att inte ta med sig den ohyredrabbade sängen till ett nytt boende menar Christian att han fått av ett företag som jobbar med skadedjurssanering.

– Jag har fått rådet av dem att sängen måste slängas och då anser jag att det är Edshus som ska stå för kostnaderna av sängen.

Annons

Bostadsbolaget Edshus VD, Lars Fredriksson, vill inte kommentera det enskilda fallet, då hyresgästen Christian Asbjörnsen tänker sig att driva fallet vidare.

Kräver hemförsäkring

Men Lars Fredriksson berättar hur bolaget agerar när de får information om att det finns ohyra i en lägenhet:

– Det är hyresgästens ansvar att anmäla detta till oss eller till Anticimex så fort man misstänker ohyra i lägenheten. Vi har ett avtal med Anticimex sen många år tillbaka och dit kan hyresgästen anmäla alla slags problem direkt genom vår hemsida.

Om ärendet kommer det till vår kundtjänst så kan vi hjälpa till med kontakten med Anticimex.

Det finns många olika slags ärenden som tex myror, getingar, möss, kackerlackor med mera som vi löser med deras hjälp.

– Vid utbrott av vägglöss så har det undantagslöst varit vi som har hjälpt till initialt.

Sedan är vi med under resans gång, men den huvudsakliga kontakten med hyresgästen har Anticimex, berättar Lars Fredriksson.

Edshus har haft fyra fall av vägglöss i sitt lägenhetsbestånd de senaste fem åren, vilket Lars Fredrikson menar är väldigt lite.

Han fortsätter och berättar om bostadsbolagets policy för hanteringen av ohyra:
– Vi har ett krav att hyresgästen skall ha en hemförsäkring och vid skador på egen egendom så är det den som får träda in när något går sönder eller skadas. Vid sanering av möbler, kläder och lägenheten i övrigt så garanteras ett resultat där ohyran utrotas.  Det följs upp vid kontroller som görs efter saneringen.

– Jag hade självklart hemförsäkring, säger Christian Asbjörnsen, men de har gett mig beskedet att det är bostadsbolaget som ska stå för skadorna.

Annons
”Inte över min tröskel”

Christian har köpt sig en ny säng. Han tänker inte sätta in en säng som varit full med vägglöss.

– Den kommer aldrig över min tröskel, säger Christian. Så jag har köpt en ny.

Han är också kritisk till bristen på hjälp från hyresvärden när lusangreppet upptäcktes:

– De säger att de ordnar med tvätt och sanering av kläder, Detta måste man göra själv i gemensam tvättstuga något Anticimex råder dig att inte göra. Vi fick inte heller hjälp med ett annat boende under tiden de sanerade, man får rätt och slätt bo kvar, säger Christian.

Just nu funderar Christian Asbjörnsen på om han ska driva ärendet vidare och stämma Edshus på kostnaden för den nya sängen.

– Jag har inte bestämt mig än hur jag ska göra, säger han.

 

 

Fakta: Vägglusen
Bilden visar tre vägglöss i en genomskinlig glasburk. Vägglössen är mörka till färgen.
Vägglössen är platta och blir max fem millimeter långa. Vanligtvis kommer de bara fram för att suga blod från människor.

• Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång. En vuxen vägglus är ungefär lika stor och platt som ett linfrö. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den ätit sig mätt.

• Dagtid håller sig vägglössen gömda tillsammans i mörka trånga utrymmen i närheten av människor. Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.

• Vägglöss kan bara springa och förflyttar sig därför inte så långt på egen hand. Längre spridning sker passivt genom att lifta, till exempel i resväskor eller i gamla möbler.

• Om vägglusen har tillgång till blod kan den leva i upp till sex månader. Utan mat har den möjlighet att gå i dvala i nästan ett år.

• Vägglusen lever av oss, inte på oss. De uppehåller sig nära människor och befinner sig bara på oss då den suger blod, vilket oftast sker nattetid då den är mest aktiv och vi sover som allra djupast. Den äter ungefär var tionde dag.

• Det tar ungefär 10 minuter för vägglusen att äta sig mätt. Efter det letar den efter en mörk och ostörd plats. Vanligtvis befinner sig vägglössen tillsammans i grupper i eller vid sängen, där de lämnar sin avföring i form av små svarta prickar, ömsar skinn, parar sig och lägger ägg.

• Ställen som lössen gillar är sängramen, madrassen, sängkläder och överkast. De trivs även i tavelramar, nattduksbord, sänglampor, stoppade möbler, utmed vägglister, springor i tapeten, eluttag, gardiner samt i dörr- och fönsterkarmar.

• En hona kan lägga 500 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

• Vägglusen sprider inga sjukdomar, däremot innebär de obehag för den som drabbas. Ett angrepp kan utgöra en stor mental påfrestning och vara både besvärligt och kostsamt att bli av med. Betten påminner mycket om myggbett, men kan variera beroende på hur känslig man är.
Svullnad, rodnad och smärtsam klåda är vanliga symptom.

• Vägglössen dras till värmen från våra kroppar, koldioxiden i vår utandningsluft och dofter vi avger.

• Vägglöss var vanliga i hela västvärlden fram till efterkrigstiden. I Sverige utrotades lössen med hjälp av de livsfarliga gifterna vätecyanid och DDT, som är förbjudna idag. De senaste decennierna har de blivit vanliga igen, på grund av att de blivit resistenta mot olika bekämpningsmedel och ökat resande.

Källa: Nattaro Labs

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.