HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

AB Bostaden tar strid mot vägglössen

Umeå Vägglössen ökar i snabb takt i Umeå, framför allt i studentkorridorerna. AB Bostaden tar nu upp kampen mot skadedjuret. En handlingsplan har tagits fram.

AB Bostaden har antagit en plan för att möta ett allt växande problem med vägglöss.

– Vi tar det här på största allvar och agerar för att möta problemet i ett tidigt skede, eftersom vägglössen ökar hela tiden. Handlingsplanen som vi tagit fram i ett projekt med Inspectera innebär att vi i samverkan både gör preventiva insatser och tar ett helhetsgrepp på problemet med vägglöss. Våra hyresgäster ska känna sig trygga och lugna i vår hantering av problemet, säger Mikael Lundgren, chef för boservice hos AB Bostaden, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVägglöss spreds till femton grannar: ”Det har varit en mardröm i nästan två år”

En informationskampanj riktad till hyresgästerna i bolagets studentkorridorer ska nu genomföras. Syftet med kampanjen är dels att sprida kunskap om vägglusen och dels öka medvetenheten. AB Bostadens förhoppning är att få hyresgästerna att, i ett tidigt skede, kontakta det skadedjursbolag, Inspectera, som man anlitat för ändamålet. Detta för att kunna minska smittspridningen.

Råden som Bostaden ger till sina hyresgäster som bor i studentkorridor är:

  • Lämna inte saker i korridoren för om det finns vägglöss i en korridor, eller i ett rum, kan de spridas via olika ägodelar.
  • Hämta inte möbler, madrasser eller liknande ur soprum eftersom de kan innehålla vägglöss som då sprids.
  • Städa ordentligt i det egna rummet och i alla gemensamma utrymmen.

Upptäck vägglössen
Det första tecknet på att man har vägglöss är att man blir biten. Betten ser ofta bara ut som en röd prick men personer som har känslig hud kan få kraftiga reaktioner av betten. Man kan även se små svarta prickar i eller kring sin säng. Det är spår av blod som lössen sugit från djur eller människor. Man kan också se tomma skal som de ömsat. Dessutom kan man titta på undersidan av sängramen och på golvlisterna. Ser man svarta små prickar kan det vara ett tecken på att det finns väglöss i rummet.

Läs också Jurist om vägglusinvasionen: "Hyresgästerna har rätt till skadestånd" Hans, 81, om lusinvasionen: ”Det kryllade överallt i sängen" Hyresgäst i vägglusdrabbade huset: "Psykiskt jobbigt" Tvist med Bostaden avgjord - nu höjs hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.