Annons

I dag invigdes Komarkens nya samlingspunkt

Kungälv En asfalterad plätt med trasigt staket har förvandlats till en fräsch samlingsplats för hyresgäster med bollsinne. I dag invigdes den nya aktivitetsparken i Komarken.
Foto: Minna Ulin
Finalmatchen mellan Polo FC och Adidas FC pågår i Komarken.

Läktaren framför hyreshuset på Kongahällagatan 80 är fylld av åskådare som följer fotbollsmatchen som pågår. När en stänkare sitter perfekt i krysset stiger applåder och glada tillrop runt planen med det skinande nya konstgräset.

Tjejlaget förlorade sin sista match med 1–2. Spelarna Lorin Omari, 11 år, Chanelle Ayewubo, 8 år, Anja Jalal, 11, och Rania Largo, 8, är lika glada för det.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Deras efterlängtade aktivitetspark är äntligen invigd, ett år efter att den skulle varit på plats.
– Det var typ grus innan. Vi var här ändå, men det var inte så himla roligt att spela. Om man ramlade och inte hade långbyxor gjorde det ganska ont. Man fick skador, säger Rania.
– Det har blivit bättre, man kan göra mycket mer än förut, spela basket eller bara hänga. Och planen är fin och färgglad också, säger Lorin.

Förutom fotbollsturneringen med sju deltagande lag finns grillning, hoppborgar och sumobrottning. Det är den lokala fotbollsklubben FC Komarken som står för arrangemanget under invigningsdagen.

Klubben är aktiv på området för att många av spelarna vuxit upp här. En av dem är Daro Sharif, klubbens kommunikationsansvarige, som bodde i hyreshuset bredvid planen som barn.
– Jag lärde mig att spela fotboll här. Den här platsen betydde hela världen för mig som barn, jag var här varje dag, säger han.

Annons
Läs ocksåBarnens dag i Komarken blev en solig succé

Vad betyder den nya parken för området?
– Mycket. Ungdomarna har något att göra på fritiden, särskilt på sommaren. Alla har inte möjlighet att resa bort. Jag ser det som en väldigt positiv grej att Kungälvsbostäder lägger tid och pengar på att fixa det här, säger Daro Sharif.

Den nya allaktivitetsparken har plats för både skönt häng och för sport – förutom fotboll även handboll, basket och innebandy. Idén till något bättre än den slitna asfaltsplätten började med områdesdialog för ett par år sedan.

Då samlade Hyresgästföreningen och kommunala värden Kungälvsbostäder ihop ett 15-tal unga för att höra hur de ville utveckla planen. För att samla inspiration åkte de bland annat på studiebesök till Brunnsbo för att kolla områdets multisportarena.

Läs ocksåÄr det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säkerLåt inte barn åka själva, håll hundkopplet kort, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.

Elias, Benjamin, Reband och Hamza (som inte vill säga sina efternamn) var några av dem som ingick i gruppen som fick komma med idéer till parken i Komarken.

Läktare, basketmål, stängsel så att inte bollarna flyger ut var några av deras önskemål.
– Den blev bättre än jag tänkt mig, säger Elias.
– Förut var det glas överallt. Om vi var tio personer som spelade så skadade sig åtta. Det fanns glas överallt, säger Benjamin.
– Den kunde kanske varit lite större, Men vi gillar den alla och spelar fotboll varje dag, säger Hamza.

Annons

Och hur gick det med dagens fotbollsturnering? Den rafflande finalmatchen mellan Polo FC och Adidas FC slutade 3–3 i fulltid, gick sedan till förlängning och avgjordes slutligen på straffar innan Polo FC kunde utses till segare.

Kommunala Kungälvsbostäder har stått för pengarna till aktivitetsparken. Inflytande- och idéprocessen har bekostats med boinflytandemedel – pengar som hyresgäster betalar in till värden via hyresavin, och som Hyresgästföreningen förvaltar.

MER LÄSNING: Lekplatsen på Keplers gård i Stenungsund är ett annat exempel på projekt som blivit av efter samråd med hyresgäster. Läs Hem & Hyras artikel här.

Läs också Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär" Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.