Annons

Barnens dag i Komarken blev en solig succé

Kungälv Solen sken i lördags när lokala fotbollsklubben FC Komarken ordnade Barnens dag tillsammans med Kungälvsbostäder. Syftet var både att göra något roligt för områdets barn och att locka dit människor från andra delar av Kungälv.

Miljonprogramsområdet Komarken i Kungälv har fått dålig publicitet tidigare i år, efter bilbränder och stenkastning mot polisen.

Då har en mindre grupp ungdomar legat bakom. I lördags visade stadsdelen istället ett mer representativt ansikte, när hundratals barn och vuxna firade Barnens dag på Kompisplatsen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Parker Ayewubo från FC Komarken menar att det finns flera anledningar till varför en sådan dag behövs.

– Komarken är ganska segregerat. Vi vill göra något för att få ihop alla som bor här, både de som bor i villorna och de som bor i hyreshusen. Invandrare kan lära känna svenskar och svenskar kan lära känna invandrare. Alla ska känna sig välkomna, säger Parker Ayewubo.

Ett annat syfte var att familjer från andra delar av Kungälv skulle komma och upptäcka stadsdelen.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

Fem hoppborgar, riddarskola, DJ, artistframträdanden samt gratis korv, sockervadd,hamburgare och dricka var några av sakerna som erbjöds. Polis och brandkår var också på plats och visade upp sig.

Annons

Kungälvsbostäders vd Bettina Öster Thunberg är själv uppvuxen i grannskapet. Hon menade att det är helt naturligt för bostadsstiftelsen att vara med och finansiera arrangemanget.

– Vi har största delen av vårt bostadsbestånd här, mer än 50 procent, men under de tre år jag varit vd har vi inte gjort något sådant här för att nå ut till de boende. Vi måste hitta dialogen. Det här blir ett positivt och naturligt sätt att få kontakt både med de yngre och med hela familjer. FC Komarken har gjort ett fantastiskt arbete, säger Bettina Öster Thunberg.

Läs ocksåSafija ställer upp för barnen med kramar och djurSafija Imsirovic driver möresplatsen Gnistan för barn

Fotbollsklubben är en av få ideella föreningar som är verksamma i stadsdelen. Föreningen saknar både plan och klubbhus, men använder brandstationen som samlingslokal och spelar på andra planer i Kungälv. På senaste åren har man dragit igång en stor barn- och ungdomsverksamhet.

Parker Ayewubo säger att idrotten är viktig väg för att hindra ungdomar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

– Vi tror på att förebygga från en tidig ålder genom att visa barn och ungdomar att det finns någon som bryr sig. Har man verktyg till samhället så behöver man inte hålla på med dumheter, säger Parker Ayewubo.

Annons

Samtidigt betonar han att alla i stadsdelen har ett ansvar för vad som händer där.

– Föräldrar måste ta ansvar för sina barn, uppfostran börjar hemma. Men alla vuxna får också se till att barn och unga uppför sig. De är framtiden och vi måste vara med och uppfostra dem tillsammans, säger Parker Ayewubo.

 

Läs också Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.