Annons

Dags för inflyttning i bersån

Linköping Nu flyttar hyresgästerna in i Valla berså i Linköping. Huset, som har samma form som en berså, är till stora delar byggt av trä. Hem & Hyra har gått husesyn.

Hyreshuset ser helt runt ut, men är egentligen 22-kantigt, avslöjar Eva Lindstén, vd för familjeföretaget Lindstén fastigheter AB.

Det arbetas fortfarande i delar av huset när Hem & Hyra kommer på besök och på den nästan helt inneslutna gården håller utemiljön på att fixas till. Men den första etappen är klar för inflyttning och två hyresgäster har hunnit hämta sina nycklar. I mars ska alla hyresgäster ha fått tillgång till sina nya lägenheter.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det började med att Linköpings kommun pekade ut tomten vid Johannesborgsparken vid Videgatan som en lämplig plats för bostadsbebyggelse och anordnade en markanvisningstävling. Lindsténs var en av flera intressenter som i ett andra steg i tävlingen anonymt lämnade in förslag på vad som skulle kunna byggas och kommunen fastnade för bolagets idé om ett runt trähus.

– Man tyckte nog att formen var spännande. Men det blev lite av en överraskning för oss när vi vann markanvisningstävlingen eftersom vi inte hade byggt något på många år, säger Eva Lindstén.

Vare sig hyresvärden, arkitekten eller entreprenören hade någon erfarenhet sedan tidigare av att bygga ett stort flerbostadshus i trä. Projektet blev en utmaning på flera sätt.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

– Det har tagit mycket tid och engagemang i anspråk. Vi tror fortfarande på att bygga i trä men ska vi göra det igen så blir det nog något enklare hus. Att bygga runt har varit ganska komplicerat.

Annons

Är det dyrare att bygga i trä?

– Vi har inte gjort några beräkningar vare sig miljömässigt eller kostnadsmässigt jämfört med att bygga i betong. Men jag är helt övertygad om att miljöpåverkan blir mindre med trähus, säger Eva Lindstén.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

– Vi ska inte sticka under stol med att det är ett ganska kostsamt hus att bygga. Men vi ville verkligen göra något med spännande arkitektur. Däremot är det inte en husmodell som man bygger bort bostadsbristen med.

Hyran är förhandlad med Hyresgästföreningen och är så kallad presumtionshyra, som är baserad på byggkostnaden i stället för bruksvärdet. Det är vanligt vid nybyggnation i dag. Huset består av ettor, tvåor och treor. En etta på 34 kvadratmeter kostar cirka 6 300 kronor i månaden och en trea på 69 kvadratmeter cirka 11 000 kronor. Alla lägenheter är uthyrda och de flesta hyresgästerna är i 30-årsåldern.

– 80 procent är under 32 år, berättar Eva Lindstén.

Annons

Alla balkonger, som delas av hyresgästerna, är vända mot innergården. Eva Lindstén förklarar att det finns en tanke med det.

– Vi vänder allt liv inåt. Det är av respekt mot kyrkogården som ligger bredvid.

I källaren finns ett parkeringsgarage med 25 platser. Det är egentligen för få för ett hus med 69 lägenheter, men Lindsténs har klarat parkeringsnormen genom att man tillhandahåller en bilpool. Ett avtal om det har tecknats med en extern aktör som kommer att ha bilar placerade i kvarteret.

– Och eftersom bara 15 av parkeringsplatserna har blivit uthyrda så verkar det vara tillräckligt. Vi kommer också att ha en egen elcykelpool för de boende, säger Eva Lindstén.

Fakta: Valla berså
  • I juni 2014 vann Lindsténs Linköpings kommuns markanvisningstävling.
  • I mars 2016 togs det första spadtaget.
  • I huset finns 25 ettor, 27 tvåor och 17 treor.
  • 23 av lägenheterna hyrs ut som företagslägenheter via Sky apartments.
  • Husets stomme är helt byggt i KL-trä (korslimmat trä) från en fabrik i Västerbotten, förutom källarvåningen och halva bottenvåningen som är i betong.
  • Solceller på tak och fasad ska täcka stora delar av fastighetens elförbrukning.
  • På bottenvåningen finns lokaler för restaurang och annan verksamhet.
    Källa: Lindsténs
Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.