HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dålig inblick i svart bostadsmarknad

Nyheter Boverkets utredning om olagliga bostadsmarknader slutade med att man stötte på patrull. Det blev för svårt att få grepp om den svarta marknadens omfattning.

I mars arrangerade Boverket ett seminarium för att få igång en diskussion om den olagliga bostadsmarknaden och handeln med svarta kontrakt. Då talades det om att det skulle bli mindre snack och mer verkstad. Nu är rapporten klar och skickad till regeringen.

Utredarna skriver att arbetet har varit lärorikt men att det i dagsläget inte går att komma längre förrän omfattningen av den svarta marknaden kartläggs.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

–    En av slutsatserna vi drog var att vi inte kan göra så mycket mer. Det här är snarare en fråga för forskningsvärlden nu, berättar Micael Nilsson på Boverket.

En av anledningarna till det är att man helt enkelt inte lyckas få inblick i den olagliga marknaden. De flesta avtal ingås i det fördolda och väldigt få väljer att anmäla. Boverket tror att det kan bero på att många inte känner till sina rättigheter eller på att hyresgästerna helt enkelt tror att de riskerar att råka illa ut själva.

Annons

–    Kanske tycker man att det är lite pinsamt eller så är man rädd för att förlora sitt boende. Därför är det komplicerat att hitta de här svarta affärerna. Det måste vara väldigt många som går på nitar därute som vi aldrig hör talas om, säger Micael Nilsson.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

I rapporten drar utredarna dock, med hjälp av deltagarna på seminariet, en del slutsatser. Man konstaterar först och främst att det är oerhört svårt att uppskatta omfattningen av den olagliga bostadsmarknaden och att problemet i huvudsak är koncentrerat till storstäderna, allra värst är det i Stockholm.

En annan sak som Boverket kom fram till var att fastighetsägarna själva verkar vara mer involverade på den svarta marknaden än vad man tidigare hade trott. Det kan handla om allt från handel med hyreskontrakt till att värden systematiskt tömmer huset på hyresgäster för att kunna renovera och höja hyrorna eller för att så småningom omvandla till bostadsrätter.

Annons

–    När vissa av värdarna har upptäckt att det har funnits handel med svarta kontrakt har de också velat tjäna sig en hacka, säger Micael Nilsson.

Läs ocksåSkyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Bakom detta ligger ett ekonomiskt incitament, tror han. Hyresnivåerna är tydligt reglerade samtidigt som den rådande bostadsbristen skapar en stor efterfrågan på attraktiva bostäder som gör att det finns pengar att tjäna för den som struntar i lagen.

Läs också Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte Anklagas för fusk - så gav pappans kötid sonen en lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.