Annons

Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt

Stockholm 20 personer uppges ha tjänat miljonbelopp på att sälja hyreskontrakt. Skatteverket kräver nu att de ska betala skatt på vinsten från svartkontraktsaffärerna.
Svarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
Foto: Gry Ellebjerg

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om härvan där en mamma och en dotter ska ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyreskontrakt i Stockholm. Affärer värda allt från några hundra tusen kronor till ett par miljoner vardera. Mamman och dottern och femton säljare har åtalats och rättegången inleds idag tisdag. Flera hyresgäster som ingick i härvan har också blivit av med sina hyreskontrakt.

Men inte bara åtal är aktuellt. Skatteverket har utrett flera av affärerna och kräver mamman och dottern på miljontals kronor för förmedlingsverksamheten. Dessutom ska 20 privatpersoner som sålt svartkontrakt betala skatt på pengarna de har fått in på försäljningarna, enligt myndigheten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Krävs på drygt 2,2 miljoner i skatt

Besluten visar att de 20 säljarna sammanlagt har tjänat nästan 5,3 miljoner kronor på försäljningarna av hyresrätterna. Utöver det ska pengar ha gått till svartmäklarnas provision eller till inblandade förvaltare.

Skatteverket har beslutat att säljarna totalt ska betala drygt 2,2 miljoner kronor i skatt på vinsten.

Annons

I den summan ingår också så kallat skattetillägg, en avgift för att de lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket när de inte deklarerat pengarna från lägenhetsförsäljningarna.

Läs ocksåHög mediechef krävs på skatt - tjänade pengar på svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Utöver det krävs även den tidigare partnern till en av svartmäklarna på skatt. Han krävs på över 900 000 kronor i extra skatt inklusive skattetillägg för åren 2017 – 2019.

Kända skenskrivningsadresser

Svartaffärerna har varit möjliga genom att det på pappret sett ut som att hyresgästerna bytt lägenheter med varandra. Men så är inte fallet. Det handlar om så kallade skenbyten. Köparen har folkbokfört sig i en lägenhet som använts för skenbyte – men aldrig bott i lägenheten. Efter affären skenskriver sig även säljaren. Syftet är att vilseleda hyresvärdar att tro att det är ett äkta byte av bostäder.

Annons

Skatteverket konstaterar att kända skenskrivningsadresser har använts i flera fall.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Genom att granska bankkonton har myndigheten också kunnat se att personerna gjort inköp på andra platser än där de uppgett att de bott. Skatteverket har också upptäckt stora kontantinsättningar på säljarnas konton i samband med lägenhetsbyten.

Fakta: Svartkontraktshärvan - detta har hänt

2020 avslöjades vad som kan vara Sveriges största härva med svartkontrakt. Våren 2020 inleddes en förundersökning i ärendet om svarthandel, hyreskontrakt har sålts för som mest två miljoner kronor. I december 2020 blottlade Skatteverket den gigantiska härvan med svarta hyreskontrakt i en utredning. En mamma och en dotter misstänkts ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyresrätter och tjänat stora pengar utan att betala skatt. Skatteverket krävde därför de båda på cirka sex miljoner kronor för att de inte har betalat skatt på sina inkomster från svartförsäljningen.

Sedan Skatteverkets utredning har härvan vuxit och fått stora konsekvenser för de inblandade. Hem & Hyra har skrivit om att elva hyresgäster som avslöjats med att ha köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda. Femton personer som varit inblandade i härvan har åtalats, mamman och dottern och tretton privatpersoner som har sålt sina lägenheter. De femton personerna stäms också på tolv miljoner kronor som de 20 lägenheterna som ingår i åtalet ska ha sålts för.

Både paradvåningar i innerstan och lägenheter i närförort har förmedlats av mamman och dottern. Säljare i innerstan fick enligt Skatteverket mellan 3 750 och 10 270 kronor per kvadratmeter. I förorten varierade beloppet mellan 2 187 och 5 000 kronor kvadratmetern.

Läs också Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Köpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.