Annons

Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Göteborg Mannen ägde ett radhus där hans fru och barn bodde, han hade sin postadress där och en annan person bodde i hans lägenhet. Trots det lät hyresnämnden honom behålla kontraktet. Anledningen: mannen hävdade att han varit otrogen. Men när värden överklagade till hovrätten gav mannen upp.
Foto: Pixyorg

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fallet.

36-åringen hyrde en lägenhet i västra Göteborg sedan sex år tillbaka. Men hans hyresvärd Familjebostäder började misstänka att han i själva verket bodde på annat håll och hyrde ut den svart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Störningsjouren undersökte saken visade det sig att mannen hade en särskild postadress till ett radhus i en grannkommun. Där bodde även hans fru och barn.

Mannen berättade att han mycket riktigt äger radhuset och att han låtit en kompis flytta in i hyresrätten. Då sade Familjebostäder upp hans kontrakt.

Men nu ändrade sig mannen och bestred uppsägningen.

Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

I hyresnämnden berättade 36-åringen att han och frun köpt radhuset för ett drygt år sedan, med planer om att bo där tillsammans. Men kort därefter upptäckte hans fru att han varit otrogen. Han fick därför inte längre bo kvar och tvingades flytta tillbaka till lägenheten.

Annons
”Lyckligaste kvinnan i världen”

Värden ifrågasätter det påståendet, då mannens hustru redan följande sommar skrev ett Facebook-inlägg med texten: ”Grattis på 2 års bröllopsdagen min älskade. Jag är den lyckligaste kvinnan i världen som har dig”.

Även det faktum att 36-åringen och hans fru månaden därpå fick ytterligare ett barn motsäger uppgifterna om att de inte längre är ett par, hävdar Familjebostäder.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

36-åringen hade en förklaring även till dessa omständigheter. Trots att hans fru var mycket besviken försökte de reparera sitt förhållande. Han vistades därför mycket i radhuset och besöken ledde till att förhållandet blev mycket bättre, samt till att frun blev gravid igen. Inlägget på Facebook var skrivet under en av de bra perioderna.

Men sedan hade mannen varit otrogen igen och då hade frun brutit helt med honom.

Att hans postadress lett till radhuset beror på att han och frun driver två restauranger tillsammans och att det är hon som sköter det administrativa. Han har inte heller hyrt ut lägenheten i andra hand utan låtit en nära vän vara inneboende, berättade 35-åringen för hyresnämnden.

Annons
Fick bo kvar

En splittrad hyresnämnd valde att tro på honom. Visserligen var omständigheterna graverande, men mannens förklaringar var inte så osannolika att det helt gick att bortse från dem, ansåg nämnden. Därför sade hyresnämnden nej till Familjebostäders krav att få säga upp honom.

En av ledamöterna var dock av skiljaktig mening och ansåg att mannen borde sägas upp. Det är ”uppenbart att hans uppgifter inte är sanna och att han i efterhand har konstruerat sin förklaring”, skrev hon.

Familjebostäder valde att överklaga beslutet till Svea hovrätt och nu har mannen kastat in handduken. I en uppgörelse med värden går han med på att kontraktet sägs upp. I månadsskiftet juni/juli flyttade han ut.

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.