Annons

Dålig ventilation i nära tre år

Boden I flera år har de boende på Sergeantsvägen i Boden levt med en underkänd ventilation. Slarv, menar fastighetsägaren Bodenbo.
Foto: Göran Lindh
Sven-Åke Lundström bor i fastigheten som har haft underkänd ventilation i flera år.

I trapphuset sitter intyget om att den obligatoriska ventilationskontrollen är utförd 2010. Där framgår också att nästa besiktning skulle ske 2016. Men det som inte framgår är att ventilationen i fastigheten, som ägs av Bodenbo, underkändes just 2016.
– Vid den besiktningen visade det vara alldeles för mycket smuts i kanalerna. Därför underkändes anläggningen, säger miljöinspektör Lars Wiklund.
- Det skulle ha åtgärdats direkt.

Det är något Sven-Åke Lundström är mycket irriterad över. Och nu är han less på Bodenbo.
– Det är nonchalant mot hyresgästerna, säger han.
Sven-Åke Lundström är en av Bodenbos trognaste hyresgäster. Han flyttade till kvarteret 1966. Till det trapphus han bor i nu, kom han 1971. Kvarteret byggdes i slutet på 50-talet. Hyresgäster då var ­militärer och sjukvårdspersonal. Nu är det ett vanligt bostadskvarter.
– Men det känns som att ­Bodenbo inte bryr sig. Det är ju inte rimligt att inte ha en ­fungerande ventilation i nästan tre år, säger Sven-Åke Lundström.
– Jag har påtalat det flera ­gånger. Men inget har hänt. Jag blir så ­irriterad.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Annons

Att leva med smutsig luft känns mest för de i huset som har lite svårt med andningen redan ­innan. Men även andra känner att det är dålig luft i lägenheterna. Många i fastigheten gör luften hemma lite bättre genom att ha balkongdörren lite på glänt.
Boverket konstaterar att byggnadens ägare ansvarar för ventilationsanläggningen. Fel och brister som upptäcks vid OVK, ­obligatorisk ventilationskontroll, ska åtgärdas omgående. Det är kommunen som ansvarar för ­kontroll och tillsyn.
Det är regler som finns i bygglagstiftningen och kommunen kan förelägga att fastighetsägaren ska vidta nödvändiga åtgärder. Något som inte hänt, konstaterar Sven-Åke Lundström.
– Bodenbo har varit ett jävligt bra företag. Men de senaste 6–7 åren känns det som att det fungerar allt sämre, säger han.
– Bodenbo struntar i vad ­myndigheterna säger. Och vi som hyresgäster är inte viktigare än at man kan låta oss bo i med ­smutsig luft.

Det värsta är, menar Sven-Åke Lundström, är att Bodenbo inte lyssnar. Han har påpekat bristen flera gånger och inget har hittills hänt i huset.
– Det är arrogant, säger han.
Att Bodenbo har en fastighet med underkänd ventilation, kom som en nyhet för företagets VD ­Johan Johansson:
– Det har jag inte hört om ­tidigare. Stämmer det är det ­verkligen inte bra. Vi måste utreda varför det blivit så här, säger han.
– Det får verkligen inte vara så här. Vi har brustit och ­måste se till att det inte händer igen. Våra
hyresgäster ska givetvis ha ­fungerande ventilation.
Dagarna efter vår kontakt med Bodenbo, beställdes rengöring av ventilationen och ny besiktning.

Annons
Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.
Fakta: OVK

• Vid varje OVK, obligatorisk ventilationskontroll ska det kontrolleras att:
• Ventilationssystemet inte innehåller föroreningar som kan spridas i byggnaden.
• Instruktioner och skötselanvisningar finns lätt tillgängliga.
• Ventilationssystemet i övrigt fungerar på det sätt som är avsett.

Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.