Dan i Kalmar miste sitt hem när tillvaron kraschade
– Det är hur lätt som helst att sänka en människa. Om du på något sätt halkar utanför har du ett helsike.
Dan hade jobbat sedan han var 16 år. Hade en fin lägenhet mitt i stan. Så, för tio år sedan, fick han problem med en gammal ryggskada. Efter strul med sjukskrivningen tappade han sin sjukpenninggrundande inkomst. Plötsligt förlorade Dan allt, även bostaden.
– När detta hände fick jag en chock. Jag har alltid ordnat mitt liv. Men det gick ju inte. Till slut var det som att dra ut pluggen.
I dag är Dan i 50-årsåldern. Han bor sedan något år i en etta en bit utanför Kalmar, på ett av kommunens andrahandskontrakt. Före det bodde han på soffan hos en gammal arbetskamrat, på vandrarhem och på kommunens boende Gladan, till och med i bilen. Hans saker förvaras utspridda på fyra ställen. Dan försöker söka jobb i den utsträckning som försörjningsstödet kräver, men det är tufft.
– Jag får inte ihop det här, säger han uppgivet. Det du mår bra av finns inte runt omkring dig för att du ska fungera.
Drömmen är ett jobb, och ett eget hem.
– En vanlig, normal tvåa på 50–60 kvadrat. Så att jag får ordning på mina grejer, lugn och ro. Och slippa bråka för att överhuvudtaget få mat på bordet.
Klicka här för att läsa om hur kommunen får allt svårare att hjälpa när bostadsmarknaden hårdnar.
Socialstyrelsens definition av hemlöshet innefattar fler än dem som helt saknar tak över huvudet.
Som hemlösa räknas också till exempel personer som bor i lägenheter som socialtjänsten tecknat hyreskontraktet för.
Även personer som bor tillfälligt hos släktingar eller bekanta kan anses vara hemlösa, liksom de som inom kort lämnar fängelse eller behandlingshem och inte har någon bostadslösning klar.