Annons

Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först

Huddinge Regeringen ger miljoner i bidrag. Men Hem & Hyras granskning visade ändå att många kommuner nobbar metoden Bostad först för att hjälpa hemlösa. En av kommunerna var Huddinge kommun. Men nu inför Huddinge kommun Bostad först för att ge hemlösa stöd och en egen bostad. De backas upp med 780 000 kronor av regeringen.
Aza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.
Foto: Anna Z Ek/Huddinge kommun
Aza Cheragwandi, (S) är kommunalråd i Huddinge.

I en stor granskning 2023 visade Hem & Hyra att många kommuner ratar succémetoden Bostad först – detta trots att regeringen lockar med miljonbidrag. Metoden har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att hjälpa hemlösa med en bostad för att sedan komma vidare i livet.

En av de som fått hjälp via Bostad först är Daniel Johansson Deak, 27 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den största kommunen i granskningen som inte hade infört metoden var Huddinge kommun. Men enligt ett beslut i socialnämnden ska metoden nu införas.

”Eget hem en mänsklig rättighet”

Aza Cheragwandi, (S), ordförande i socialnämnden, Huddinge kommun, är initiativtagare.

– Tillgång till ett tak över huvudet och ett eget hem är en mänsklig rättighet. Hemlöshet är den yttersta formen av fattigdom och social utsatthet. Därför gav vi förra året socialnämnden i uppdrag att utreda möjligheterna att införa Bostad först. Nu inför vi det och det är vi väldigt stolta över. Det här kommer att hjälpa hemlösa med missbruksproblem och/eller som lider av psykisk ohälsa att få en chans att börja om, säger han.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Får 780 000 i bidrag

De 780 000 kronor som kommunen fått i bidrag av regeringen kommer att användas för att anställa en person som blir ansvarig för att hjälpa 7 – 10 individer som ska få en bostad genom projektet. Personen kommer att göra hembesök hos klienterna men även fungera som en länk mellan personerna,Huge Bostäder och socialförvaltningen samt hjälpa till med arbetsmarknadsåtgärder.

En del av pengarna kommer också att gå till att utbilda kommunanställda i Bostad först.

Annons

– Vi har tillsammans med socialförvaltningen hittills identifierat fem personer som vi tror skulle passa för att få en lägenhet genom Bostad först, men det kan bli flera sedan, säger han.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Huge bidrar med lägenheter

Lägenheterna till de hemlösa ska komma från det egna kommunala bostadsbolaget Huge Bostäder. Idag har Huddinge kommun en bostadssocial överenskommelse med bolaget som innebär att de har tillgång till cirka 100 lägenheter, som idag hyrs ut till bland annat socialt utsatta grupper, som till exempel kvinnor som behöver skyddade boenden.

Tanken är nu att även hemlösa ska få en av dessa lägenheter genom Bostad först.

Men är inte risken att andra utsatta grupper har svårare att få en lägenhet om fler ska dela på de 100 lägenheterna ?

– Antalet lägenheter utgår ifrån behovet och har hittills räckt, men vi tecknar nya överenskommelser med Huge om antalet lägenheter varje år utifrån behovsprognoser. Om behovet av bostäder ökar så känner jag mig trygg med att vi kommer att kunna hjälpa Bostad först och andra grupper, säger han.

I Hem & Hyras granskning var Huddinge kommun den största kommunen i granskningen som inte hade infört Bostad först.

Annons

Har artiklarna påverkat eller påskyndat ert beslut?

– Nej, vi hade påbörjat processen redan innan era artiklar men det är bra att ni lyfter det och visar att metoden faktiskt fungerar, säger han.

Varför har ni inte infört Bostad först tidigare?

– Jag tillträdde vid årsskiftet 2023 och då började vi titta på det. Sedan har vi utrett frågan och kollat hur andra har gjort och nu inför vi Bostad först.

Fakta: Detta är Bostad först
  • En beprövad metod för att motverka hemlöshet bland personer med missbruk och psykisk ohälsa. Grundtanken är att människor först behöver ett tryggt hem innan de kan göra något åt sina övriga problem.
  • Bostad först innebär att hemlösa personer får en vanlig lägenhet och följer samma villkor som andra hyresgäster. Personerna erbjuds fortsatt stöd och vård, men de måste inte ta emot hjälpen eller hålla sig nyktra för att behålla lägenheten. Enda kravet är att man som hyresgäst tar emot besök i sitt hem en gång i veckan.
  • Först hyr personen oftast i andra hand via kommunen, för att sedan överta förstahandskontraktet. Såväl internationell som svensk forskning, till exempel vid Lunds universitet, visar att omkring 80 procent lyckas behålla sin lägenhet på längre sikt.
  • Metoden skiljer sig från den mer traditionella modellen med en boendetrappa, där en egen lägenhet är sista steget.
  • Bygger på principen om bostaden som en mänsklig rättighet. Regeringens mål är att Bostad först införs i hela landet senast 2026.
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.