Annons

De bestämmer i sitt eget område

Göteborg I Gårdstensbostäders styrelse har hyresgästerna varit i majoritet sedan starten. Det är unikt i Sverige – och ett utmanande uppdrag. Hem & Hyra tipsar om hur även du kan komma i gång med styrelsearbetet.

När Gårdstensbon Jaroslava Tolicova fick telefonsamtalet trodde hon först att det var en felringning. Hon lade på. Dåvarande vd:n för Göteborgs kommunala bostadskoncern fick vackert ringa upp igen.

– Men sedan träffades vi och jag fick reda på vad som förväntades. Då tackade jag ja, berättar hon med ett skratt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Förfrågan gällde en plats i hyresvärden Gårdstensbostäders styrelse. I år firar bolaget tjugo år, och är ensamma i landet om sin ledningsprofil: alla ledamöter utom ordförande ska vara bolagets egna hyresgäster.

– Vi sitter där med ett inifrånperspektiv, och det är guld värt. Besluten vi tar påverkar oss själva direkt. Samtidigt sitter vi för allas bästa. Man kan inte driva en egen personlig agenda, säger Lars Svensson.

Han är färskast i styrelsen och till vardags pastor i Smyrnakyrkans kapell på Saffransgatan. Hans många kontaktytor med Gårdstens unga blev vägen in i styrelsen. På samma sätt har övriga ledamöter nominerats av grannar och fastighetspersonal tack vare sitt lokala engagemang. Roland Smith hade redan många års erfarenhet av styrelsearbete i olika former när han blev tillfrågad.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

– Jag har bott i Gårdsten i snart 50 år, och har sett utvecklingen på olika håll. Man har många kontakter med grannar. Vi har ju olika nätverk allesammans i styrelsen. Det är bra när man ska fatta olika beslut, säger han.

Annons

Men ibland är det knöligt att vara både granne och beslutsfattare. Alla i gruppen har varit med om att andra hyresgäster förväntar sig mer, eller annat, än vad uppdraget rymmer.

– Folk, ofta landsmän från Polen, ringer till mig och frågar om jag kan fixa en lägenhet. Men jag brukar säga att bara för att jag känner en bankdirektör kan jag inte gå och fråga honom om pengar, berättar Marek Hom.

Läs ocksåSvårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansenDet kan vara svårt att behålla sitt boende när du sitter inne.

Roland och Jaroslava instämmer. Det gäller att komma ihåg vilken stol man sitter på. Visst kan det uppstå intressekonflikter ibland. Men några gliringar på gården har de inte märkt av.

– Det är klart att vi ibland diskuterar saker. Men det är på ett konstruktivt sätt. Vi har en bra grannsämja här, tycker Roland.

– Det kan krocka när grannar tror att vi kan påverka praktiska saker, till exempel om de har problem i lägenheten. Å andra sidan vet vi precis vart vi ska hänvisa dem då, säger Jaroslava.

Annons

Asha Adnan har varit aktiv i olika föreningar i området sedan hon flyttade hit för 24 år sedan. Det har lönat sig.

– När Gårdstensbostäder bildades 1997 var vi väldigt engagerade i boinflytande. Vi lämnade synpunkter och önskemål, om torget och sådant. Allt har realiserats, säger hon.

Asha tycker att fler hyresvärdar borde bereda plats för sina hyresgäster i styrelserummen, för att dra nytta av deras kraft och kunskap.

– Om du inte bor i området, hur ska du kunna veta vad som händer här? Jag tycker att det är viktigt att de som sitter i styrelsen bor i lägenhet. Flyttar jag härifrån är det ingen idé att jag sitter kvar.

Fakta: Boende i Gårdstensbostäders styrelse
  • Jaroslava Tolicova, 53. Bor på Lindgården. I styrelsen sedan tio år.
  • Roland Smith, 78. Bor på Muskotgatan. I styrelsen sedan elva år.
  • Asha Adnan, 60. Bor på Almgården. I styrelsen sedan ett år.
  • Lars Svensson, 32. Bor på Ekgården. I styrelsen sedan ett halvår.
  • Marek Hom, 54. Bor på Ekgården. I styrelsen sedan fem år.
  • Styrelsens ordförande är Mariette Hilmersson, vd för Framtidenkoncernen i Göteborg.
Fakta: Hyresgästledamöternas viktigaste tips
  1. Våga, du lär dig efterhand.
  2. Ha örat mot marken, men behåll fågelperspektivet.
  3. Var öppen och inställd på samarbete.
  4. Slå vakt om din integritet.
  5. Läs på ordentligt.
Fakta: Så kommer du i gång själv
  • Det finns mängder av styrelser. Vad är just du intresserad av? Engagemanget är din viktigaste motor.
  • Bli inte avskräckt av formalian. Det finns utbildning att få om hur arbetet i en styrelse går till.
  • Ta rygg på någon rutinerad. Det finns nästan alltid någon i styrelsen som har varit med ett tag, och som blir glad över att få dela med sig av tips och erfarenheter.
Fakta: Se upp för fallgroparna
  • Egenintresset. I en styrelse företräder du inte dina personliga intressen, utan dem hos en större grupp.
  • Smygvägarna. Folk kan be dig använda din position för att ordna fördelar vid sidan av. Gör inte det.
  • Fasaden. Se till att du inte får en styrelseplats enbart för att det ser bra ut utåt. Då riskerar du att bli gisslan. Använd ditt uppdrag till att påverka på riktigt.
Fakta: Den stora fördelen
  • När hyresgäster finns med i bostadsbolagets styrelse fattas besluten av dem som berörs.
  • Ledamöterna får daglig inspiration av grannar och sin egen vardag i bostadsområdet.
  • Hyresgäster som får inblick i värdens verksamhet kan ta tuffa beslut för att gynna de boende på sikt – och samtidigt hitta den lindrigaste formen att genomföra dem på.
Läs också Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Muckad men hemlös – svårt få bostad för frigivna fångar: ”Den dagen de stänger grinden skiter de i dig” Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.