HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De bor i dyraste kommunen

Kungsbacka Kungsbacka har de högsta kvadratmeterhyrorna i Storgöteborg. Victoria Malm och Julien Georges var tvungna att byta bort sin första lägenhet eftersom hyran var för hög.
Foto: Julia Sjöberg
Har hittat rätt. Victoria Malm och Julien Georges träffades när de jobbade på restaurang i Schweiz. Nu bor de med sina barn i Varla i Kungsbacka. Men det tog tid att hitta en lägenhet som både är tillräckligt stor och som passar deras plånbok.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 och Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Hur mycket hyran höjs i procent säger egentligen inte så mycket om vad man betalar. Det vet Victoria Malm och Julien Georges.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Deras första lägenhet när de flyttat till Kungsbacka var en nybyggd trerumslägenhet hos Eksta, det kommunala bolag i området mellan Varberg och Stenungsund som hade högst snitthyror 2016.

– Det var helt nytt och fräscht, med diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare som ingick. Men hyra och el tillsammans blev nästan 12 000 i månaden. Det gick inte ihop ekonomiskt, vi var tvungna att byta, säger Victoria Malm.

Nästa anhalt blev en äldre tvåa som låg tre trappor upp utan hiss. Mycket billigare, men mindre lämpad för en familj med två små barn.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Detta ledde till en tredje flytt förra året, och nu känner paret att de hittat rätt.

Trean hos privata Aranäs är byggd på 80-talet och hyfsat modern, med hiss, barnvagnsrum och annat.

Annons

– Det är lite slitet, men vi trivs bra här. Det känns tryggt och det är nära till förskolan, säger Victoria Malm.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

För de 76 kvadratmetrarna på Ivarsgårdsgatan betalar Victoria och Julien 7 314 kronor i månaden. Nu under våren fick de en höjning med 87 kronor, när Aranäs strandning av hyresförhandlingarna i fjol fick en lösning.

Höjningen motsvarar 0,83 procent och hamnar i lägre änden av Aranäs spann på 0,71–1,21 procent.
2016 fick Aranäs hyresgäster ingen höjning alls på grund av strandningen.

Något som Victoria Malm tycker är fullt rimligt.

– Jag förstår inte poängen med att hyrorna ska höjas varje år. Standarden blir ju inte bättre med åren, säger hon.

LÄS MER:

Annons

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Låga belopp men sena nya hyror

Sara fick lägsta hyreshöjningen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.