HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sara fick lägsta hyreshöjningen

Göteborg Årets hyresförhandlingar i Storgöteborg har varit en långdragen affär. Men Sara Bylund är nöjd med resultatet. Hennes värd var en av dem som höjde hyran minst i regionen.
Foto: Gustaf Görfelt
Sara Bylund bor hos privatvärden Bygg-Göta, ett av de bolag som höjt hyran minst hittills i år. För Saras del blev höjningen 26 kronor i månaden, motsvarande knappt 0,5 procent.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 och Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Sara Bylund hyr en tvåa i Kville. Hon bryr sig inte så mycket om ifall den nya hyran blir färdig i januari eller mars.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Jag har faktiskt inte tänkt på när det där brevet brukar komma. Men däremot slipper jag helst att det kommer retroaktiva höjningar. Det är det viktiga, säger hon.

På den punkten kan Sara vara nöjd. Hennes värd Bygg-Göta höjde hyran med 26 kronor den 1 april. Men det blir inget påslag för januari, februari eller mars.

Numera får hon betala 5 348 kronor i månaden för sina 56 kvadratmeter. Det innebär att överenskommelsen med Hyresgästföreningen i år ledde till en ökning med 0,5 procent. En av de lägsta höjningarna i hela Storgöteborg.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Det är klart att det känns bra med en låg hyreshöjning, det är den lägsta jag fått sedan jag flyttade hit. Annars har det nästan alltid varit en hundralapp varje år, säger Sara Bylund.

Hon är också nöjd med Bygg-Götas fastighetsskötsel och service. Däremot tycker hon inte att hyran för hennes lägenhet är speciellt låg sett till boendestandarden.

Annons

Men så här ligger väl hyrorna i Göteborg. Man får vara glad så länge man har ett förstahandskontrakt, säger Sara Bylund.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Bygg-Göta har inte förhandlat själva med Hyresgästföreningen, utan gått via ombudet Stadsån. Företagets fastighetschef Bo Odqvist säger att man inte vill kommentera uppgörelsen.

Näst längst ner på listan kommer företaget Botrygg, en privatvärd som profilerat sig på socialt ansvar.

I Göteborg är Botryggs bestånd ganska litet, men bolaget ska vara med och bygga låghyrelägenheter i Frihamnen de närmaste åren.

Det är även Botrygg som fått uppdraget att renovera landshövdingehusen i södra Gårda, med fortsatt låg hyra som mål.

LÄS MER:

Annons

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Låga belopp men sena nya hyror

De bor i dyraste kommunen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.