HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Låga belopp men sena nya hyror

Göteborg Hyresförhandlingarna i Storgöteborg har varit ovanligt segdragna i år. Det kan ge tiotusentals hyresgäster klumphöjningar i efterhand.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 och Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

– Förhandlingarna med allmännyttan i Göteborg har pågått länge i år, och det har varit många möten. Även i kranskommunerna är det sent, men där har många bolag haft senare datum redan från början , säger Carl-Johan Bergström, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Läs ocksåLånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyranTvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.

De nya höjningarna är hittills mycket låga, precis som 2016. Men förhandlingarna följer ett ovanligt mönster. De flesta stora privata bolag är färdiga, medan de kommunala bolagen dröjt.

I Göteborg kom en uppgörelse med Familjebostäder till stånd först i slutet av mars, medan Bostadsbolaget dröjde till början av april. Förhandlingar pågår fortfarande med Sveriges största kommunala hyresvärd Poseidon och småsyskonet Gårdstensbostäder.

Också i kranskommunerna har flera uppgörelser dröjt länge, till exempel med Förbo och Alebyggen. Varbergs Bostad sitter fortfarande vid förhandlingsbordet med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe vägrar lämna garagen – värden sätter in KronofogdenLinnea Edvardsson och Catherine Gauffin är bland de hyresgäster i Lerum som vägrat lämna sina garage. Nu vräker hyresvärden Förbo dem med hjälp av Kronofogden.

Ju längre tiden går, desto mer ökar risken för retroaktiva höjningar för hyresgästerna. Alltså att de första månadernas ökning bakas in i senare månaders hyra.

Dessutom stjäl de segdragna förhandlingarna mycket kraft från annat viktigt arbete. Det anser Göran Leander, kommunikationschef på Poseidon.

– Det finns mycket annat vi vill prata med Hyresgästföreningen om. Boinflytande och hyressättningssystemet till exempel. Då är det ganska olyckligt att vi lägger halvår på detta. Egentligen har vi samma grundmål: rimliga hyror, bra fastigheter och sjyssta bostadsområden, säger Göran Leander.

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Carl-Johan Bergström menar att de sena kommunala hyrorna i år hänger samman med vad som hänt på den privata sidan. Fastighetsägarna GFR:s stora strandning varade hela 2016 och fick sin lösning först i slutet av januari.

– Vi är rätt säkra på att det hänger ihop. Vi tror att de kommunala bolagen har varit oroliga för att de privata ska få igenom en hög höjning och att de skulle halka efter, säger Carl-Johan Bergström.

Göran Leander håller inte alls med. Enligt honom är båda parter lika skyldiga och strandningen har inte haft någon betydelse.

Oavsett vems felet är så har båda parter brutit mot den nationella överenskommelsen deras respektive riksorganisationer gjorde förra året.

Enligt den ska Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen inte förhandla längre än tre månader. Sedan ska de skicka ärendet till medling i Hyresmarknadskommittén.

Vi började förhandla i september, så det är ganska lätt att säga att vi inte hållit tiden. Jag tror att vi måste sätta oss ner lokalt och se över våra gemensamma procedurer, säger Göran Leander.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

Så mycket höjer halländska värdar listan 2017

Sara fick lägsta hyreshöjningen

De bor i dyraste kommunen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Skandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem” Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.