Annons

De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Kungsbacka Sovrumsfönstren är så fuktskadade att de knappt går att öppna. Värden har bytt det spräckta glaset men låtit de halvruttna karmarna sitta kvar. Nu ställer hyresnämnden ett ultimatum, värt 55 000 kronor. Även kommunens miljökontor pressar värden att agera.
De spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Foto: Hyresnämnden

DENNA ARTIKEL FINNS ÄVEN PÅ ARABISKA

De båda grannarna bor i varsitt äldre hus i den lantliga idyllen Särö utanför Kungsbacka. Byggnaderna har drygt 100 år på nacken och har moderniserats efter hand. Men de gamla lägenheterna dras också med ett flertal brister.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Hyresgästerna säger att de förgäves har försökt få sin hyresvärd, Alwiga AB, att åtgärda fönstren som håller på att ruttna i sovrummen. Nu har de tagit hjälp av Hyresgästföreningen och hyresnämnden. I samband med detta har värden fixat vissa saker, som till exempel det spräckta glaset i ett av sovrumsfönstren.

Men fönstren är fortfarande otäta och i dåligt skick. Fönsterkarmarna är rötskadade och på insidan bildas kondens, eller frost vid frysgrader. Under vintern har kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör bekräftat fukten i ett av fönstren med sitt mätinstrument.

Miljö- och hälsoskyddsinspektörens fuktmätare visar 38,1 procent vid en kontroll av ett takfönster som håller på att ruttna i januari i år.
Miljö- och hälsoskyddsinspektörens fuktmätare visar 38,1 procent vid en kontroll av ett fuktskadat takfönster i januari i år.

Utöver detta klagar hyresgästerna på en rad andra brister i sitt boende:

• Ett kökstak som värden lagat efter en vattenskada är endast fläckvis grundmålat.
• Värden har bytt ut en trasig hängränna på utsidan. Men vid regnväder forsar ändå vatten ner från taket och ut över ytterdörr och altan, eftersom de äldre hängrännorna läcker.
• Vid ingången till ett av badrummen finns ett litet trappsteg. Där sticker badrumsgolvets vassa klinkerplattor ut, med risk för skärskador.

Hyresvärden, som alltså redan har gjort vissa insatser, menar å sin sida att alla brister numera är åtgärdade.

Ruttna fönster efter bristande underhåll

För att själva kunna bedöma frågan åker hyresnämnden i mars ut till de aktuella husen. Hemma hos den ena hyresgästen konstaterar de att delar av fönsterkarmen i sovrummet mycket riktigt har ruttnat, och att skadorna är en följd av värdens bristande underhåll.

Fönsterrutan är blöt på insidan och hyresgästen har lagt en handduk under för att suga upp fukten. När hyresnämndens ledamöter försöker öppna fönstret är det mycket svårt att både få upp och stänga igen.

– Det är uppenbart att fönstret inte är funktionsdugligt och att det måste åtgärdas på ett professionellt sätt, skriver hyresnämnden senare i sitt beslut om ett så kallat åtgärdsföreläggande.

Annons

I köket noterar hyresnämnden att den fläckvisa grundmålningen är utförd med matt färg och att taket därför inte går att rengöra på ett rimligt sätt i dagsläget. Först måste det målas ordentligt.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster
Kökstaket är inte färdigmålat.
Kökstaket är inte färdigmålat.

Även hängrännorna får bakläxa. Värden måste leda bort vattnet bättre, framför allt över ytterdörr och altan. Nämnden slår också fast att värden måste åtgärda de vassa klinkerkanterna i badrummet.

Hot om vite på 55 000 kronor

Hemma hos den andra hyresgästen konstaterar hyresnämnden att takfönstret i sovrummet inte ens går att öppna, än mindre göra rent. Det är också detta delvis ruttna fönster som redan har fått kommunens bygg- och miljöförvaltning att kräva åtgärder. Hyresnämnden håller med om att det behövs.

Hyresnämnden bestämmer att hyresvärden på ett fackmannamässigt sätt måste fixa de rötskadade sovrumsfönstren, de trasiga hängrännorna, de vassa kanterna vid badrumsgolvet och kökstaket.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Allt ska vara klart senast 2 maj, annars hotar vite om totalt 55 000 kronor. Däremot slipper hyresvärden att flytta ett element, vilket en av hyresgästerna har velat.

– Eftersom hyresvärden anser att bristerna är åtgärdade och inte har medverkat vid sammanträdet finns det skäl att förena föreläggandet med vite, skriver nämnden i sitt tvingande beslut.

Värden lovar åtgärda ruttna fönster

Alwigas vd Alexander Gasparini har dock för avsikt att följa hyresnämndens åtgärdsföreläggande, säger han till Hem & Hyra.

– Vi åtgärdar det givetvis.

Enligt hyresvärden har det tidigare ingått ett visst mått av självförvaltning i bolagets åtta lägenheter, mot lägre hyra. Hyresgästerna har bland annat fått måla, sköta gräsmattor och ”fixa och dona”.

Annons

– Så jag har helt enkelt inte kunnat lägga mer pengar på de lägenheterna nu. Men det är inte några större brister. Att mina skattepengar går åt till att klanka på sådana små petitesser … Det är första gången vi har med hyresnämnden att göra, vi har tidigare alltid kunnat ha en dialog med hyresgästerna. Men det har tyvärr inte fungerat i det här fallet.

Så vad är anledningen till att ni inte redan har fixat de här småfelen, som du säger?

– Felen har inte uppkommit förrän hyresnämndens besiktningsmän var där. Det är en tråkig väg att gå, att anmäla till hyresnämnden trots att man vet att jag är lätt att nå. Men vi ifrågasätter inte det här, utan det är ett beslut av en hyresnämnd. Så vi löser det.

Alwiga AB har bett om visst uppskov med fönsterbytet eftersom det fortfarande är risk för köldgrader nattetid. Enligt vd Alexander Gasparini har hyresnämnden godkänt detta.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd har i ett föreläggande krävt att Alwiga AB ska åtgärda det fuktskadade takfönstret senast i slutet av juni. Hyresvärden ska också kontrollera ventilationen och rapportera detta till kommunen. Föreläggandet omfattar även att fixa en läckande kökskran och visa kommunen hur bolagets felanmälningsrutin för hyresgäster ser ut.

LÄS MER Hem & Hyra guidar: Så mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

LÄS MER Så gör du om du har brister i din lägenhet

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.