Annons

De får högre hyra än grannarna på gården – ”på tok för mycket”

Eskilstuna Peter Vidén sitter i sin trea som efter rotrenoveringen får en hyra på över 8 000 kronor. När han tittar ut över gården ser han en större och nyrustad trea – som är 600 kronor billigare. Förklaringen: Olika sätt att förhandla hyran.
Foto: Mattias Frödén
Christin Lundkvist, Karl-Erik Kämpe, Peter Vidén och Sergio Quinones kämpar för att Kfast ska sänka deras hyror.

I april förra året kom Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, och Hyresgästföreningen överens om en rotrenovering av 57 lägenheter på Galléengatan 36 i stadsdelen Östermalm. De boende skulle få fräscha och fina bostäder – och en rejäl hyreshöjning, i de flesta fall mellan 40 och 50 procent.

Nästan alla hyresgäster gick med på den uppgörelse som Kfast och Hyresgästföreningen slutit. Något som många av dem ångrar i dag, sedan de fått veta att det på samma gård finns lägenheter som rustades på ungefär samma sätt för några år sedan men där kvadratmeterhyran är mycket lägre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Peter Vidén är en av hyresgäst­erna som har reagerat. Han och hustrun Litzie Cabero har en trea på 70,5 kvadrat och kommer att få drygt 2 600 kronor i hyreshöjning. Sluthyran blir 8 112 kronor.
– Men på andra sidan gården där vi bor finns en nyrustad trea som är tolv kvadrat större. Ändå är den 600 kronor billigare i månaden, säger Peter Vidén.

26 procent högre

Hans och hustruns kvadratmeterhyra kommer att bli 1 381 kronor, vilket är 26 procent högre än grannen på andra sidan gården.

Förklaringen är att förhandlingarna sköttes på olika sätt. Den första rusten startade 2016 och omfattade 199 lägenheter i området. Där kom parterna överens om ett kronpåslag för de olika åtgärderna (nytt badrum, nytt kök med mera).

Läs ocksåHyreshöjning blev starten – nu firar Eskilstuna 100 år

Det betydde att hyrorna höjdes med en fast summa beroende på storlek: 1 425 kronor för en tvåa, 1 455 kronor för en trea etcetera.

Men lägenheternas grundhyror justerades aldrig. Det gör att det i de husen fortfarande finns lägenheter som är lika stora och har samma standard, men där det kan skilja flera hundralappar i hyra.

Totalt har hyran förhandlats på det här sättet för över 1 100 Kfast-lägenheter, under åren 2005-2016. Förutom de på Östermalm rör det sig om lägenheter i Lagersberg, Nyfors och Brunnsbacken.

Annons
Läs också36 hyror klara i Mellansverige – här har du listan

Men sedan 2017 har alla hyror vid rotrenoveringar, inklusive Galléengatan 36, förhandlats fram på ett annat sätt – utifrån bruksvärdet och normhyran (se faktaruta nedan).

Här skiljer det inget i hyra mellan identiskt lika lägenheter, men å andra sidan har den generella hyresnivån blivit högre jämfört med de tidigare uppgörelserna.

”På tok för mycket”

För Peter Vidén och hyresgästerna som nu protesterar mot den kommande hyreshöjningen spelar det mindre roll vilken sorts uppgörelse som gjorts. De tycker över huvud taget att deras nya hyror blir alldeles för höga.
– Över 8 000 kronor för en trea är på tok för mycket för en låginkomsttagare, säger Peter Vidén.

De är inte avundsjuka på sina grannar men tycker det är konstigt att hyrorna skiljer sig åt.

Deras förhoppning är att Kfast ska gå med på deras krav på sänkta hyror. Bolaget har erbjudit hyresgästerna ett möte, men de vill avvakta tills coronaläget förbättras.

Men de flesta av er har ju ändå gått med på den nya hyran och att åtgärderna ska genomföras.
– Ja, men avtalet borde ha delats upp så att man han hade kunnat säga nej till standardhöjningen men ja till stamrenoveringen. Men det var allt eller inget. Det fanns i realiteten inget val.
– Sedan kunde vi inte diskutera ihop oss eftersom det aldrig blev något informationsmöte på grund av pandemin. Utfallet hade blivit ett helt annat med ett sånt möte.

Även Peter Vidén och hans fru skrev under den blankett Kfast skickade ut – men med tillägget att den nya hyran var oacceptabel.
– Det är det tillägget som vi utgår från nu. Vi är optimistiska och hoppas få Kfast att ta reson.

Annons
Kfast håller inte med

Men Mirja Cervin, affärsområdeschef på Kfast, tycker inte att hyresgästerna som protesterar har för hög hyra. Snarare är det deras grannar på gården som har för låg hyra, menar hon.

Cervin tycker ändå att det är beklagligt att det skiljer i hyra mellan hyresgästerna på samma gård. Men nu har både bolaget och Hyresgästföreningen insett att det blir snedvridet att göra på det tidigare sättet, säger hon:
– Man måste sätta en marknadsmässig hyra utifrån bruksvärdet.

Hon understryker dessutom att Kfast har fått rätt i hyresnämnden att utföra de planerade åtgärderna.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Astrid Öhman Asp var med vid den senaste förhandlingen. Men inte vid den 2016 – eller vid några andra förhandlingar med fasta påslag.

Även hon anser att hyrorna i samband med rotrenoveringar ska sättas utifrån normhyra och marknadsvärde. På det sättet får likvärdiga lägenheter lika höga hyror.
– Förhandlingar med kronpåslag ger resultatet att två exakt likadana lägenheter i samma trappuppgång har olika hyror, säger Astrid Öhman Asp.

Skiljer över 500 kronor

Hon ger flera exempel på det, bland annat ett där det skiljer över 500 kronor mellan två identiska fyrrummare.
– Rimligen bör hyrorna vara lika. Jag har frågat Kfast hur det kan vara så men har inte fått något bra svar.

På gården låg i januari utrivna badkar, handfat och vitvaror.

Fakta: Normhyra och bruksvärde

• Normhyra: Ett sätt att få en mer rättvis fördelning av hyran mellan mindre och större lägenheter.
• Bruksvärdet: Hyran ska spegla marknadsvärdet på orten. Lägenheter med likvärdigt läge, storlek och standard ska ha samma hyra.

Läs också Så gjorde Elina om förrådet till en egen pub – "det är så mysigt här" Värden döms: Pojke föll sex meter när balkonggolvet brast Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.