Annons

Så gjorde Elina om förrådet till en egen pub – ”det är så mysigt här”

Nora Det började med att hon röjde ut förrådet. Några timmar senare hade Elina Källberg sin egen lilla pub hemma på gården i Nora.
Foto: Anna Rytterbrant
Lovis, Elinas gatuhund från Aten, gillar att vara i förrådet. Men om alla bara sitter och pratar kan hon bli lite uttråkad.

Plastjulgranen är redan klädd, trots att septembersolen skiner utanför. Rattmuffen i skinn och sadeln från den första cykeln är några av alla saker som hänger på väggarna. På golvet de nedsuttna fåtöljerna från herrgården där hon jobbat. Elvis i cd-spelaren och allt upplyst av en ljusslinga med kulörta glödlampor.

Visserligen finns det varken bardisk eller ölpump, men ändå: Välkommen till Elina Källbergs egen lilla pub på gården där hon bor!

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eller Öldrickarförrådet som hon kallar det.

För det är i det rejält tilltagna förrådet som Elina har inrett en egen liten pub där hon, grannarna, särbon och kompisarna har hängt under sommaren och hösten.
– Det är så mysigt här. Ibland går jag in själv och sätter mig härinne, säger Elina.

Annons
Läs ocksåSå får du ett maxat loppisbesök

Allt började en solig dag i somras då hon kom på att förrådet borde rensas upp. Elina bar ut allt på gården för att skapa ordning i kaoset. Men när hon sedan skulle kånka in grejerna så slog det henne:
– Jag inreder förrådet och kör en Kutens!

Kutens Bensin är ett crêperie inrymt i en gammal bensinmack på Fårö –  ett kultställe i 50-talsstil som med sina bilvrak och allsköns bråte inspirerat Elina mycket. Så har hon också varit raggare en gång i tiden. Fast några bilvrak syns inte till hos henne, men väl gamla prylar
– Jag inredde med sådant som jag hade härinne. Gamla saker som jag haft sedan jag varit liten, minnen som jag har hängt upp på väggarna i stället för att ha i kartonger.

Men det var alltså en helt spontan grej?
– Ja, helt och hållet. Och ju mer jag plockade upp desto mer kände jag att det här kommer att bli bra. Jag tänkte att här inne kan vi sitta när det regnar eftersom min uteplats inte har något tak.

Läs ocksåBarnen förvandlade sophus till konsthus

Förrådet är dessutom svalt på sommaren och var därför en perfekt tillflykt under de riktigt varma sommardagarna. Milda höstdagar går det också bra att sitta här. Och även om det har blivit en och annan öl funkar det lika bra att sitta härinne och ta en fika.

Samtidigt har förrådet gjort att hon fått kontakt med de andra hyresgästerna på gården.
– Det är många grannar som tittat in och undrat hur jag har det här. En granne som också har ett stort förråd sa till mig att hon funderar på att göra något liknande. Jag kanske har inspirerat henne, skrattar Elina.

Annons

Vägg i vägg med henne bor Angelica Telégin. De lärde känna varandra kort efter att Elina flyttade dit i mars och de är numera både grannar och kompisar. Så Angelica har inte bara tittat in i förrådet utan suttit där mer än en gång tillsammans med Elina och några goda öl.
– Kreativt! Jättehäftigt! Att hon har skapat det här bara av saker som hon samlat på sig genom åren, säger Angelica.

Elina kommer fortsätta att inreda. Kanske blir det några fynd på loppis eller så hittar hon något passande i den hög med prylar som blev kvar efter den där dagen i somras. Grejerna ligger stuvade i ena hörnet av förrådet och har täckts med ett skynke.
– Jag har ett par lappade jeans från 1992 där. De kanske åker upp på väggen.

Elina och grannen Angelica Telégin tar gärna en öl tillsammans i förrådet.

Fakta: Elinas tips

• Vill du inreda ditt förråd eller ett liknande utrymme så försök att använda saker som du redan har.
• Använd din fantasi och strunta i vad andra tycker. Det viktiga är att du trivs.
• Har du mycket prylar som bara ligger år efter år utan att du använder dem – släng eller ge bort dem! Att ha för mycket saker är bara stressande.
• Tänk på att hålla rent om du äter mat eller snacks. Resterna kan dra till sig råttor och andra skadedjur.
• Ha aldrig någonsin levande ljus i ett förråd!

Fakta: Förrådet – vad gäller?

Det är alltid bäst att fråga din hyresvärd om lov först om du vill använda förrådet till annat än att förvara saker i.
Får du en tillsägelse om att inte använda förrådet till annat än förvaring, måste du rätta dig efter det.
Följer du inte värdens anmodan är det skäl för uppsägning och du kan bli av med lägenheten.
Meddela hyresvärden om du vill ställa in saker som drar mycket el – kyl, frys eller värmekällor. Dels för att få tillstånd, dels så att du kan betala kostnaderna för elen.

Fakta: Elina – kör långtradare och en Buick

Bor: I en tvårummare i Nora sedan mars i år.
Familj: Särbo, mamma, pappa och två systrar.
Uppvuxen: Grönbo, Lindesberg.
Yrke: Långtradarförare men är också nyutbildad undersköterska.
Bil: En patinerad Buick Super från 1957.
Lyssnar på: Allt! Ebba Grön, Lasse Stefanz, Lars Winnerbäck, Elvis, Millencolin …

Läs också 40 poliser stormade huset som Ulrika och Einar ockuperade Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.