HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De har svar på mycket i Berga

Linköping Sofia Gårdestig och Ronny Freiman träffat flera hundra Bergabor sedan Linköpings kommun öppnade ett medborgarkontor i stadsdelen. I dag är det ettårsjubileum.
Foto: Jenny Knutsson
Medborgarkontoret, där Sofia Gårdestig och Ronny Freiman jobbar, har funnits i ett år.

En besökare behöver hjälp med att söka förskoleplats. En annan har frågor om skuldsanering. En tredje vill låna en dator för att söka ett jobb. Så ser vardagen ut på medborgarkontoret.

– Vi ska vara en väg in i kommunen. Oavsett vad man undrar över så kan vi hjälpa till och ta reda på svaret, säger Ronny Freiman.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.
Ronny Freiman och Sofia Gårdestig.

Han och Sofia Gårdestig är samhällsvägledare. Deras jobb är att svara på frågor och lotsa rätt. På kontoret arbetar också stadsdelssamordnaren Nader Ghaemi.

Lokalen är en paviljong uppställd intill Berga kyrka med tillfälligt bygglov som gäller i fem år. Därefter hoppas Sofia Gårdestig och Ronny Freiman på att få en permanent lokal i något av de nya hus som är på gång intill Berga centrum.

– Vi vill vara så tillgängliga som möjligt, säger Sofia Gårdestig.

Läs ocksåManhal fick hjälp med filmdrömmen

Hon har märkt ett tydligt behov av att låna de publika datorer som finns på kontoret. Det går också att få hjälp med kontakter med andra myndigheter än kommunen, som Skatteverket, Försäkringskassan och Migrationsverket.

– Det handlar mycket om att hjälpa till med att fylla i blanketter. Det är inte alltid så lätt, konstaterar Ronny Freiman.

Medborgarkontor finns även i Skäggetorp och på Stadsbiblioteket. I Berga har man precis firat ettårsjubileum. Under det första året har personalen hanterat i genomsnitt cirka 200 ärenden i månaden.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.