De hotas till högre hyra

Malmö ​Den som inte betalar in begärd hyra kommer personligen att bli kallad till hyresnämnden – det hotet åtföljde en inbetalningsavi med 5,5 procent högre hyra till de boende på Munkhätte­gatan och Kantatgatan.

​Det var i början av juli som hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kanslihuset, juridiskt ombud för ägaren B & C Motetten, strandade. Istället för att låta hyresnämnden pröva hyran vände sig ägaren till hyresgästerna med krav på högre hyra från den 1 oktober.

− Kanslihuset har satt i system att begära bruksvärdesförhandling, stranda och sedan gå ut direkt till hyresgästerna med en högre hyra, säger Monica Kristensson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHöjd hyra trots dålig skötsel - Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betalaEn dam står på sin terrass.

Konflikten den här gången berör 520 lägenheter på Munkhättegatan och Kantatgatan i Malmö. Monica Kristensson råder hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran.

− Det är den enda som är giltig, säger hon.

När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att betala den gamla hyran. Om man betalar den nya hyran innebär det däremot att man accepterar höjningen.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.

Henrik Kranz, affärschef på Fastighetsägarna Syd tycker att Kanslihusets arbetsmetoder strider mot god sed:

− Hyresgästerna kan omöjligen sätta sig in i hur förhandlingssystemet kring hyrorna fungerar, det är så pass komplicerat. Därför är det inte rimligt att lägga över ansvaret på dem.

Orvar Espert, förhandlingsansvarig på Kanslihuset, medger att metoden är problematisk.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.
− Principiellt gör vi inget fel. Men vi inser att detta inte är bra. Vi håller på att diskutera en ny lösning med Hyresgästföreningen, förklarar han.

Läs också Hyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olika Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.