Annons

Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”

Göteborg Värden fick inte igenom sitt krav på hyreshöjning. Då sade företaget upp hyresgästerna, som alla är pensionärer. Nu har både hyresnämnden och hovrätten avslagit uppsägningen. ”En lång utandning” säger Ewa Wilhelmsson.
Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.
Foto: Gustaf Görfelt
Jens Marcus Mottré och Ewa Wilhelmsson har haft kalas med sina grannar för att fira beslutet från Svea hovrätt.

– Det är underbart. Det har varit ett år av sömnlöshet, tankar och grubblerier. Vi har lidit, säger Ewa Wilhelmsson.

Sedan 1998 hyr hon en etta på Eldaregatan i Masthugget, Göteborg. Men det senaste året har det varit oklart om hon får bo kvar. Nu finns ett beslut från Svea hovrätt som ger henne och hennes grannar rätt. De är inte uppsagda

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är en enda lång utandning, säger Ewa Wilhelmsson.

Huset har ett speciellt läge med milsvid utsikt. Trots närheten till centrum är det frisk luft och inget trafikbuller.
Conny Törnqvist, Ewa Wilhelmsson och Jens Marcus Mottré har bott 50, 26 respektive 34 år i huset, som byggdes av Conny Törnqvists farfar. När Hem & Hyra träffade dem i april var de uppsagda.

Även Jens Marcus Mottré är lättad.

– Vi mår bättre nu allihopa, skriver han i ett sms.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Fick inte igenom hyreshöjning

Förloppet började förra våren.

I efterdyningarna av en strandad hyresförhandling skickar hyresvärden Boöbolagen plötsligt uppsägningar till samtliga fem hushåll som är förstahandshyresgäster i landshövdingehuset.

Annons

Boöbolagen hävdar att lägenheterna behöver totalrenoveras och byggas om. Ingen kan bo kvar.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Finns tomma lägenheter

Trots att det finns sex lägenheter till i byggnaden, som antingen står tomma eller hyrs ut på korttidskontrakt, så anser inte Boöbolagen att det går att använda dem som evakueringslägenheter.

Två av hyresgästerna erbjuds ersättningslägenheter i andra hus, men då måste de flytta permanent. Med hjälp av Hyresgästföreningen bestrider alla hushållen uppsägningarna.

I hyresnämnden kan inte Boöbolagen visa upp några bygglovsansökningar eller andra konkreta planer på hur ombyggnaden ska gå till. Företaget kan inte heller motivera varför det inte skulle gå att evakuera hyresgästerna inom huset.

Överklagar till hovrätten

Hyresnämnden avslår därför uppsägningarna. Boöbolagen överklagar till Svea hovrätt.

Nu har hovrättens beslut kommit. Svea hovrätt konstaterar att Boöbolagen inte kommit in med någon ny relevant bevisning och gör därför samma bedömning som hyresnämnden.

Annons

Samtliga uppsägningar avslås, ett beslut som inte kan överklagas. Ett hushåll har dock valt att flytta självmant i mellantiden.

”Firade med bakelser”

Hyresgästen Ewa Wilhelmsson ifrågasätter inte att det behöver göras stambyte. Inte heller att huset på Eldaregatan är i behov av renovering och annat underhåll.

– Nej för sjutton, det finns ju till och med skador på huset. Men den stora grejen är att vi har kvar våra kontrakt och kan bo kvar efter renoveringen. Sedan vet man inte vad Boöbolagens nästa drag är. Men det struntar vi i i just nu. Igår hade vi ett litet kalas och firade med bakelser och bubbel, säger hon.

Maria Öster är styrelseordförande i Boöbolagen. När Hem & Hyra når henne har hon ännu inte läst Svea hovrätts beslut och vill därför inte kommentera det.

– Vi får titta på det. Men den som har hand om det ärendet är på semester, säger Maria Öster.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.