Annons

De odlar vänskap i sitt kvarter

Stockholm Kvarterslokalen på Lokes väg i Norsborg främjar grannsämjan. Kompis Sverige vill få fler grannar att lära känna varandra genom träffarna i "Mitt kvarter". Souad Baythoon, lokalansvarig, tycker att gemenskapen har ökat tack vare aktiviteterna.
Foto: Linda Dahlin
Mat som förenar. Souad Baythoon (till höger i bild), som ansvarar över kvarterslokalen på Lokes väg, dukar upp för kvällens höjdpunkt - knytkalaset. Samira Marouny (som står upp vid bordet) har gjort en rödbetssallad.

På gårdarna kring Lokes väg i Norsborg är det folktomt denna griniga novemberdag. De som kommer från jobb och förskolehämtningar hastar från buss och parkeringsplatser för att snabbt få komma hem. Men inne i Botkyrkabyggens kvarterslokal lyser det varmt och inbjudande från fönstren. I lokalen är ljudnivån hög, livliga diskussioner blandas med skratt.

Det är Kompis Sverige som har träff med projektet ”Mitt kvarter”. Tillsammans med Botkyrkabyggen med stöd av Vinnova har Kompis Sverige kört ett pilotprojekt i Botkyrka med målsättningen att öka gemenskapen mellan nya och etablerade svenskar.

Den här kvällen har Agnes Fischer från Boodla bjudits in för att deltagarna ska få prova på att odla. Runt ett bord planteras blomskott i krukor. Kvarterslokalens stammisgäng dominerar – en grupp med kvinnor med ursprung bland annat i Libanon, Syrien och Turkiet.

De jobbar snabbt med sina planteringar, de är sugna på att få duka fram för kvällens knytkalas, där alla bidragit med någon rätt.

Nisreen Kokash och Anoud Makki är yngst och känner inte de andra sedan tidgare. De är båda från Syrien och lärde känna varandra nyligen. Nisreen Kokash kom till Sverige för drygt fem år sedan och Anoud Makki för bara tre månader sedan. De hoppas på att få prata svenska under träffarna.

– Jag behöver lära mig, säger Anoud Makki.

När odlingen är klar stiger ljudnivån ytterligare och fler droppar in när det blir dags för mat. Samira Marouny har tagit med sig en vacker rödbetssallad.

– Det är trevligt att äta tillsammans, de flesta lagar väldigt god mat, säger hon.

Efter maten ska de som vill gå vidare till Hallunda, där de ska se på teater tillsammans.

Souad Baythoon ansvarar över kvarterslokalen på Lokes väg. Hon är pensionerad lärare med ett stort engagemang i området – och jobbar helt ideellt. Kompis Sverige tog hjälp av henne för att få fler deltagare till träffarna i ”Mitt kvarter”.

– Jag tror de hade tänkt sig fler ungdomar, men nu fick de nöja sig med oss.

Även i vanliga fall arrangerar Souad Baythoon olika temakvällar i lokalen, till exempel sykvällar, läxhjälp för områdets barn och unga och matlagning.

Souad Baythoon tycker att gemenskapen har ökat tack vare aktiviteterna.

– Innan var det konflikter mellan några men när de kom hit och lärde känna varandra har det blivit lättare och nu tycker alla om varandra, säger hon.

Natassia Fry, grundare av Kompis Sverige, säger att de fick styra om inriktningen i Mitt kvarter när de insåg att det fanns ett behov av att jobba med inkludering inte bara mellan nya och etablerade svenskar, utan också mellan personer från olika etniska och kulturella grupper i området.

– Att få grannar från olika gårdar att umgås är lika viktigt. Med Mitt kvarter Norsborg vill vi bryta sociala inlåsningar mellan boende i området, men också mellan Norsborgsbor och personer från andra områden i kommunen, säger hon.

I nästa steg hoppas hon på att locka folk från andra delar av länet till träffarna för att främja integrationen

Fakta: Mitt kvarter
  • Idén till Mitt kvarter föddes i samband med rapporten ”Social integration mellan nya och etablerade svenskar”, som Kompis Sverige gjorde 2019. Kartläggningen bygger på intervjuer med både svenskfödda och utlandsfödda i områden som präglas av hög mångfald i Botkyrka, Haninge och Södertälje.
  • Nästan sju av tio av svenskfödda skulle vilja lära känna fler ­personer med utländsk bakgrund enligt ­Kompis Sveriges rapport. De uppgav att de saknade naturliga mötesplatser.
  • Under projektiden maj 2019 – februari 2020 har Mitt kvarter ordnat integrationsträffar med olika teman. Odlingsträffen med mat var en av dem.
  • En av träffarna var med Hyresgästföreningens lokala förening Brage i Norsborg som höll ett språkkafé i sina lokaler.
  • Hittills har sex träffar inom Mitt kvarter Norsborg ordnats med totalt 170 deltagare.
Fakta: Kompis Sverige
  • Kompis Sverige är en ideell organisation som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar. Den grundades 2013 i Stockholm.
  • Mötena skapas genom kompismatchningar, sociala aktiviteter och workshops.
  • Sedan starten 2013 har Kompis Sverige matchat över 5 300 kompisar.
Fakta: Bra plats för möten
  • Kommunala bibliotek. Erbjuder nya svenskar språkträning och möten i samverkan med lokala föreningar.
  • Öppna förskolor. Öppna förskolan i Fittja erbjuder till exempel svenskaträning tillsammans med Botkyrka vuxenutbildning.
  • Mångkulturellt centrum i Fittja. Ett kulturhus där det bedrivs utbildning och forskning inom mångfaldsområdet.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.