Annons

De sätter färg på sitt bostadsområde

Mjölby Internationella konstnärer + boende i området = sant. Ilay Aho, 4 år, och Nancy Svensson, 80, greppade varsin sprejburk för att tillsammans med sina grannar sätta färg på husväggarna i bostadsområdet i Mjölby.

Även om många år ­skiljer har syskonen ­Libella, 8, och Ilay Aho, 4 år, flera saker gemensamt med Nancy Svensson, 80 år. Dels bor de i lägenhet hos Bostadsbolaget i ­Mjölby – och så har de under hösten tillsammans varit med och skapat konst på en av det kommunala bolagets husväggar intill sitt hem.

– Jag brukar måla egna tavlor i akvarell eller olja, men att spreja hade jag aldrig gjort förut. Det var jättekul, speciellt så här på en offentlig vägg ihop med andra som bor i vår stad. Det sätter verkligen färg och livar upp miljön, ler Nancy.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Nancy Svensson, 80, är van att måla tavlor, inte väggar.

– Häftigt att spreja och roligt att hjälpas åt. Det här kommer bli jättefint, tycker Libella, samtidigt som lillebror öser på med färg inför mamma Ibtesam som tittar på.

Syskonen Ilay och Libella får sprejtips av Tor Hedendahl och Captain Kris.

Då gatukonstorganisationen Artscape intog den östgötska orten var intresset stort att bidra till stadens utsmyckning tillsammans med den Londonbaserade konstnären Captain Kris (Kristian Douglas).

– När vi hörde talas om det spännande projektet var det en självklarhet för oss att vara med och bidra. Den här fasaden är perfekt med mycket yta och få fönster. Just kombinationen av en professionell konstnär i samarbete med allmänheten gör att det blir väldigt personligt och lokalt, framhåller Sarah Andersson, marknadschef på kommunala Bostadsbolaget.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi har en budget för sponsring och annat sådant – och det är absolut värt att spendera pengar på ett sådant här konstprojekt. Totalt har vi betalat 3 800 kronor för det tillfälliga bygglovet, tillägger Torbjörn Olsson, vd på Bostadsbolaget.

Annons

Båda Artscapes grundare Tor Hedendahl och Daniel Wakeham fanns på plats.

– Graffitti har ju tidigare haft en negativ klang, men efter att vi genomförde Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014 har den här formen av muralmålningar – storskaliga väggmålningar – slagit igenom ordentligt, säger Tor. Nu var det Mjölbybornas tur och vi hoppas de ska känna glädje.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Vi strävar efter att skapa tillgängliga kulturupplevelser som alla i staden kan ta del av, utan att behöva gå in på ett galleri eller museum. Att involvera allmänheten i våra projekt har alltid varit otroligt viktigt. Det är ett sätt för oss att förankra konsten i lokalsamhället, bidra till delaktighet i sin närmiljö för invånarna och inspirera framtida konstnärer, säger Daniel.

Efter att boende och övriga frivilliga varit med och sprejmålat nedre delen av husväggen avslutade konstnären Captain Kris genom att fylla resten av fasaden med sin personliga prägel.

– Med den tidigare kvarnen i närheten, där det ju också målats på en av väggarna, borde det här bli en form av konstgata. Både för att förgylla för oss som bor i området och för att många människor passerar varje dag, tycker Nancy Svensson.

Annons

Judith de Leeuw från Amsterdam skapade den stora väggmålningen på den före detta kvarnens vägg mot järnvägsstationen. För den som laddar hem Artscapes gratisapp går det att rikta mobilen mot målningen och se den komma till liv.

Det handlar om AR – Augmented Reality, eller förstärkt verklighet på svenska.

Daniel Wakeham, Tor Hedendahl och Fredrik Åkerberg från Artscape.

– Animationen av konstverket i appen blir en som extra twist till projektet. Användningen av AR inom urbankonst i den här skalan är ett världsunikt grepp på konstformen, förklarar projektledaren Fredrik Åkerberg.

Joakim Löwing

Fakta: Det här är Artscape
  • En ideell gatukonstorganisation som bildades i Malmö 2014.
    Internationella och svenska konstnärer bjuds in för att skapa storskaliga muralmålningar (väggmålningar) i det offentliga rummet tillsammans med allmänheten.
  • Hittills har man ordnat projekt i 30 olika kommuner. Satsningarna bekostas av kommuner, regioner, lokala fastighetsägare och olika samarbetspartners.
Fakta: Här målades det också

Förutom Mjölby deltog tre andra östgötska
kommuner i projektet:

  • Linköping – tio husväggar.
  • Motala – två husväggar.
  • Åtvidaberg – tre husväggar.
Läs också Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.