Annons

Delegationen mot segregation läggs ner

Nyheter Efter bara knappt två år läggs Delegationen mot segregation ner. Det beslutade riksdagen i går.
Foto: Karin Gistedt
Kritisk. Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren beklagar att Delegationen mot segregation läggs ner. Han var med och startade upp myndigheten som bara fick leva i två år.

Den nya myndigheten startade så sent som förra året, efter ett förarbete av Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren. Ett av resultaten av att riksdagen beslutade att anta Moderaternas och Kristdemokraternas budget är att myndigheten läggs ner vid årsskiftet. Tidigare i veckan rapporterade vi om att tusentals planerade hyresrätter och studentbostäder riskerar att aldrig byggas efter snabbstoppet av investeringsstödet.

Delmos, som myndigheten kallas, har under året beviljat ekonomiskt stöd till 150 organisationer för projekt som i förlängningen ska leda till minskad segregation.

Läs ocksåJonas Nygrens besked om att bli chef på nya myndigheten: “Nej”

Enligt S+MP regeringens uppdrag ska myndigheten hitta ett sätt att på nationell nivå mäta och följa upp socioekonomisk segregation. Detta i samarbete med Statistiska centralbyrån. Det skulle exempelvis kunna handla om andelen som bor i hyres- respektive bostadsrätt.

Merparten av de organisationer som fått stöd i år, 96 stycken, är ideella föreningar och stiftelser, däribland Hyresgästföreningen. De övriga 54 är kommuner och landsting. I år delade myndigheten ut 53 miljoner kronor. För nästa år var tanken att 75 miljoner kronor skulle fördelas. Men nu blir det ingenting alltså inget av med det. Beslutet motiveras med att det inte behövs fler myndigheter för att bryta segregationen.

Annons

Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, som var med och startade myndigheten, beklagar nedläggningen av flera skäl.

Läs ocksåMånga vill ha stöd för arbete mot segregation

– Jag tycker att det är väldigt synd. Deras arbete har redan skapat mycket engagemang. Det är bättre om kunskapen om hur man jobbar mot segregation samlas på en myndighet. Nu riskerar vi att samma sak görs fler gånger. Det kommer i praktiken leda till en fördyring, säger Jonas Nygren.

Samtidigt har myndigheten inte förekommit särskilt flitigt i nyhetsrapporteringen. När Hem & Hyra frågar om det kanske inte är Sveriges mest osynliga myndighet svarar Jonas Nygren att det mycket väl kan stämma.

Annons

– Absolut. Den kom i gång så pass nyligen och det tar ett tag att etablera en myndighet och de har också behövt tid att finna sin roll, säger Jonas Nygren.

Läs ocksåSå fördelas miljoner för att motverka segregation
Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.