Annons

Så fördelas miljoner för att motverka segregation

Nyheter Drygt 40 miljoner har anslagits men bara 26 miljoner betalas ut. Här är listan på alla kommuner och landsting som får pengar för att motverka segregation.
Foto: Stenungssundshem
I området Hasselbacken kommer Stenungssundshem bland annat att investera i en kickbike-ramp för de 500 000 kronor man beviljats.

Vid årsskiftet startar Delegationen mot segregation sitt arbete. Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren har, vid sidan av sin ordinarie tjänst, lett arbetet med att få igång den nya myndigheten som kommer att finnas på Södertörns högskola i Huddinge.

Redan under hösten har kommuner och landsting kunnat söka pengar, sammanlagt 41 miljoner kronor, till arbete mot segregation. Totalt har 65 projekt beviljats sammanlagt 26 miljoner kronor, 15 miljoner fryser alltså inne. Jonas Nygren tror att anledningen till att inte alla tillgängliga medel fördelas är att kommuner och landsting har längre framförhållning än som varit möjligt för att få ta del av bidraget.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi började fördela medel i oktober och de är tvungna att användas innan januari, Det har varit för mycket pengar på för kort tid. Under nästa år finns mer pengar att söka men också längre framförhållning, säger Jonas Nygren.

Annons

Ett av de projekt som beviljats medel är Stenungssunds kommun som ska skapa attraktiva mötesplatser i miljonprogramsområdet Hasselbacken. Arbetet sker i samarbete med kommunala bostadsbolaget Stenungssundshem och den lokala Hyresgästföreningen. Kommunen har fått 500000 kronor till ändamålet.

– Pengarna kommer antagligen att bland annat gå till en mobil kickbike-ramp. Den är för de mindre barnen och kommer att stå bredvid vår populära skatepark, där de större barnen håller till, säger, Linda Alexandersson, marknadschef för Stenungssundshem.

Läs ocksåHyresgästföreningens chef får regeringsuppdrag

Annons

Källa: Statens offentliga utredningar

Läs också Jonas Nygrens besked om att bli chef på nya myndigheten: “Nej” Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.