Annons

Jonas Nygrens besked om att bli chef på nya myndigheten: “Nej”

Nyheter Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren har lett arbetet att starta upp en ny myndighet. Men när Delegationen mot segregation söker generaldirektör är han inte aktuell. “Jag har fullföljt mitt uppdrag."
Foto: Christian Gustavsson
Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Den nya myndigheten Delegationen mot segregation kommer att dra igång sin verksamhet från och med årsskiftet. Just nu rekryteras 13 personer som kommer att sitta vid Södertörns högskola i Flemingsberg.

Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, utsågs tidigare i år som regeringens särskilda utredare, med uppdrag att dra igång verksamheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag lämnar den sista december, då har jag gjort min del av uppdraget, som var att starta själva myndigheten. Det pågår en rekrytering av en generaldirektör och det beslutet fattas av regeringen inom kort, säger han till Hem & Hyra.

Är du aktuell för den tjänsten?

– Nej.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Sedan Jonas Nygren fick uppdraget tidigt i år har han varit tjänstledig på 20 procent från Hyresgästföreningen för att jobba med den nya myndigheten, och arbetet har bland annat inneburit att resa runt till Sveriges 30 största kommuner.

– Vi har träffat forskare från hela Sverige och det är enormt mycket kunskap som samlas under den nya myndigheten. Detta kommer att gynna alla som jobbar med samhällsfrågor, även Hyresgästföreningen, säger han.

Just bostadspolitik är en central fråga när det handlar om att motverka segregation, säger han.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det är en av de absolut viktigaste utmaningarna, att inte bygga in klyftor i samhället. Det har de flesta forskare vi pratat med lyft fram. Den segregation som ökat kraftigt de senaste åren beror på bristen på en sammanhållen bostadspolitik, men också den allmänna utvecklingen med hög arbetslöshet i vissa grupper och ökade inkomstskillnader.

Annons

Den sista december lämnas även en slutrapport över till regeringen, där arbetet kommer att sammanfattas. Där framgår det rådande forskningsläget och den pågående utvecklingen i landets kommuner. Därefter vidtar den nya myndighetens arbete och Jonas Nygren kommer att återgå i rollen som förbundschef på Hyresgästföreningen på heltid, säger han.

– Jag har varit tydlig med att jag tog på mig uppdraget att starta myndigheten. Det var min roll. Nu har jag fullföljt mitt uppdrag och det är upp till någon annan att ta över.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.