HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Deras nya hem har ett rött hjärta

Eksjö Irene och Roland Andersson har flyttat in i vad som kan bli Sveriges yngsta byggnadsminne. Nästan fem år efter branden i Eksjö gamla trästad står ett nytt hyreshus med rött hjärta klart.

I augusti 2015 förstördes Forsellska gården i en dramatisk brand. En ung kvinna omkom och ett flertal hyresgäster förlorade sina hem.

— Det var en tragedi och i mitt tycke var Forsellska den finaste av alla gamla gårdar i Eksjö, säger Pelle Mosskull, projektchef på Eksjöbostäder.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Liksom många andra av husen i Eksjös äldre kvarter var gården byggnadsminnesförklarad och det kan även det nya hus som nu står klart på platsen bli. Eksjö kommun har för avsikt att ansöka om sådant skydd för huset, som kallas Ciselören.

— I så fall blir det Sveriges yngsta byggnadsminnesförklarade hus, säger Pelle Mosskull.

Pelle Mosskull är projektchef på Eksjöbostäder, som sköter förvaltning och uthyrning trots att Ciselören formellt ägs av ett annat kommunalt bolag.

Forsellska gården ägdes av byggbolaget Stridh och son. Efter branden valde ägaren Marie Strömberg Stridh att sälja hela företaget, inklusive tomten, till kommunen.

— Jag orkade inte bygga upp allt igen, det hade varit ett jättestort projekt för mig, säger hon.

Från kommunens sida var syftet att skaffa sig inflytande över hur kvarteret skulle användas. En arkitekttävling utlystes och vinnare blev Göteborgsföretaget Okidokis förslag ”Ett hjärta är alltid rött”.

— Många av de gamla gårdarna i Eksjö är målade med fina pastellfärger på utsidan mot gatan men på insidan var det inte så petigt så där blev det rödfärg som är billigare, förklarar Pelle Mosskull.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna
Innergården, husets röda hjärta.

Han gillar att färgtemat är detsamma även i Ciselören. Det nya huset stod klart för inflyttning 1 juni och då var Irene och Roland Andersson bland de första som flyttade in. De hyr en tvåa med öppen planlösning.

— Först tyckte jag att det såg ut som en verkstad, men nu tänker jag inte så mycket på det utan det är en trygghet, säger Irene Andersson och pekar på nätet av rör i taket.

Efter branden framförde räddningstjänsten krav på att alla hus i Gamla stan ska förses med automatiska sprinkler.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

— Här är det hängslen, livrem och ett bälte till. Det är sprinkler både i fasaden och i alla lägenheter, säger Pelle Mosskull.

Sprinkler på fasaden och i lägenheterna ska skydda huset mot brand.

Trots att förödelsen var stor efter branden kunde några detaljer från Forsellska gården räddas. Balustrar som klarade sig undan lågorna har använts till en ny balkong och portarna till innergården har också bevarats. Samtidigt är lägenheterna helt moderna. Gammalt och nytt möts.

— Vi ville uppföra en modern byggnad som smälter in i Gamla stan. Det ska inte vara någon pastisch utan man ska kunna se att huset är byggt på 2020-talet.

Trots att huset formellt fortfarande ägs av ett annat kommunalt bolag så är det Eksjöbostäder som sköter förvaltning och uthyrning. Hela projektet har kostat ungefär 70 miljoner kronor. Pelle Mosskull konstaterar att det är mycket pengar för 15 lägenheter men betonar att husets läge och utformning har krävt många speciallösningar.

— Så sett till antalet kvadratmeter så finns det roligare kalkyler att titta på. Med tiden kommer vi att få ekonomi i detta men det är på många års sikt. Ska man bygga sådana här byggnader så får man göra det av andra anledningar än att tjäna pengar i första hand.

Hyrorna ligger på mellan 4 600 kronor i månaden för en etta på 32 kvadratmeter och 11 300 för en etagefyra på 98 kvadrat.

Irene och Roland Andersson betalar knappt 7 800 kronor i månaden för sin tvåa på 61 kvadratmeter. De bodde i en nybyggd lägenhet även tidigare.

— Den här är mindre så vi har lägre hyra nu, säger Irene Andersson.

Irene och Roland Andersson hyr en tvårummare i Ciselören.

Som mest köade 110 personer till Ciselören men när det var dags att skriva kontrakt hade många ångrat sig.

— Men det står 2 000 i kö hos Eksjöbostäder så det var aldrig något problem att hyra ut alla lägenheterna, säger Pelle Mosskull.

Själva husbygget tog cirka 1,5 år.

— Så här i efterhand så skulle vi nog behövt ett par månader till för det har varit ganska tidspressat, säger han.

Trots att hyresgästerna har flyttat in så återstår fortfarande en del jobb i trapphusen och innergården är inte färdig. En lönn ska planteras på gården och Pelle Mosskull hoppas att det blir kronprinsessan Victoria som gör det.

— Vi har inte fått svar än, men vi har i alla fall skickat en förfrågan till hovet.

Fakta: Detta är Ciselören
 • 16 augusti 2015 brann Forsellska gården i kvarteret Ciselören 1 i centrala Eksjö. En person omkom och de materiella skadorna blev mycket omfattande.
 • I januari 2019 började ett nytt hus med innergård att byggas på tomten.
 • Själva byggnaden har kostat drygt 50 miljoner kronor och tillsammans med övriga kostnader för till exempel projektering landade hela projektet på drygt 70 miljoner kronor.
 • Huset har 15 lägenheter:
  1 st 4:a
  3 st 3:or
  8 st 2:or
  3 st 1:or
 • 1 juni 2020 var det inflyttning. Samtliga lägenheter är uthyrda.
 • I bottenvåningen mot gatan finns en lokal där en restaurang har flyttat in.
  Källa: Eksjöbostäder
Läs också Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.