Deras uterum hotas av rivning – och hyresgästerna kan tvingas stå för notan: ”En jäkla röra”

Kävlinge Under ett halvt sekel har hyresgästerna byggt uterum i tron att allt är frid och fröjd. Nu har de plötsligt börjat rivas – och det är hyresgästerna som kan få stå för notan. För Torbjörn Bengtsson är det en mardröm: "Jag mår jättedåligt".
En äldre man i en orange jacka som står i ett uterum, samt en mindre infälld bild som visar uterum i ett bostadsområde sett från ovan.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Torbjörn Bengtsson är hyresgäst hos KKB i Kävlinge och har ett uterum.

Vid första anblicken ser det ut som ett vanligt radhusområde, där det finns små tillbyggnader på de flesta av täpporna på baksidan. Någon har byggt ett rejält uterum i samma färg som bostadshuset, en annan har nöjt sig med ett enklare tak på stolpar.

En bild tagen ovanifrån som visar uterum på baksidan av flerbostadshus i en grön, vårig miljö.
Många hyresgäster har byggt egna uterum eller andra tillbyggnader på täpporna på baksidorna av hyreshusen.

För Torbjörn Bengtsson är uterummet här i Kävlinge en del av hans hem. Här är han gärna från tidig vår till långt in på hösten. Det har varit en plats för studentfirande och andra kalas. När han nu ser att uterum runtomkring honom rivs går han runt med en klump i magen.

– Jag mår jättedåligt, säger han.

En äldre man i en orange jacka som står i ett uterum och speglas i glasdörren.
Torbjörn Bengtssons uterum och ombonat och här är han från tidigt vår.

Sitt uterum byggde han för 27 år sedan efter att han fått ett muntligt klartecken av den som då var kvartersvärd hos KKB.

Cirka hundra lägenheter i området

I samma område bor Kenneth Celander. Han visar runt i området som har cirka hundra lägenheter. Många av dem har fortfarande uterum, men på en handfull uteplatser ligger det nu enbart stenplattor eller ett enkelt träddäck. Den som tittar noga kan fortfarande se spår av rivna uterum på husfasaderna.

Spår på en husvägg som visar att något suttit där innan.
På vissa håll i bostadsområdet syns spår av uterum och takkkonstruktioner som plockats ner.

Hyresgäster som Hem & Hyra pratat med blev överraskade när rivningen av uterummen började. Det som tidigare varit ett självklart inslag i bostadsområdet är inte längre det. De är rädda för vad som nu ska hända med deras egna uterum.

– Folk undrar varför de gör på det här viset, säger Kenneth Celander.

En äldre man i blåa kläder och med glasögon och yviga polisonger som står i dörröppningen till ett uterum.
Kenneth Celander.

Hem & Hyra har sökt KKB:s vd Henrik Hopp, som inte vill ställa upp på en intervju. Han skriver i ett mejl att det ”i dag” inte finns några beslut om att riva uterum som hör till de lägenheter som är bebodda. Det är först när hyresgästen flyttar som KKB kommer att agera.

Då får den utflyttande hyresgästen två val:

  • Själv riva tillbyggnaden och återställa uteplatsen.
  • Låta KKB sköta rivningen men betala för arbetet. Vad det kostar avgörs från fall till fall.

KKB måste godkänna överlåtelsen

En utflyttande hyresgäst kan helt slippa riva tillbyggnaden, men då måste den inflyttande hyresgästen vilja ta över den, tillbyggnaden måste följa gällande regler, KKB måste godkänna överlåtelsen och det måste finnas bygglov.

Men de här principerna är långt ifrån självklara för hyresgästerna.

Läs ocksåSe upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglernaEn illustration med tre figurer.
En fyrdelad bild som visar olika tillbyggnader på tomter till marklägenheter i form av uterum, verandor, tälttak.
Hyresgästerna i Kävlinge har gjort olika tillbyggnader på de uteplatser som hör till lägenheterna.

Både Torbjörn och Kenneth har bott länge i området och har själva hört hur andra hyresgäster fått muntliga godkännanden att bygga från olika fastighetsskötare. Kenneth är också ordförande i den lokala hyresgästföreningen, och har hittat ett protokoll från 1995.

Finns information om hur uterummen ska se ut

Det är från ett möte mellan värden och Hyresgästföreningen, och där det står att det finns bygglov och information om hur uterummen ska se ut. Enligt Kenneth är detta ytterligare ett bevis för att KKB sedan länge både känt till uterummen och låtit hyresgäster bygga dem. Därför tycker han det är märkligt att uterummen nu försvinner.

Baksidan på en huslänga i ett plan med olika tillbyggnader i form av uterum.

Läs ocksåHöjd hyra trots dålig skötsel - Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betalaEn dam står på sin terrass.

Enligt Henrik Hopp har det dock alltid varit tydligt i olika skrivelser att det krävs bygglov, godkännande av fastighetsägaren samt att det skall uppföras på ett fackmannamässigt vis. På Hem & Hyras fråga varför hyresgästerna inte håller med om tydligheten skriver Henrik Hopp:

”Det vi skulle kunna gjort är att vara striktare med att beivra regelbrotten tidigare”.

En bild tagen ovanifrån som visar uterum på baksidan av flerbostadshus i en grön, vårig miljö.
Tillbyggnaderna varierar i stil och ambitionsnivå.

Enligt honom finns ingen statistik på hur många uterum som finns i deras områden, inte heller hur många som har bygglov.

Vet inte hur många uterum som rivits

När Hem & Hyra kontakter bygglovsenheten i Kävlinge kommun hittar de elva enskilda bygglov, men konstaterar att deras arkiv inte är fullständigt.

Man i skägg och blå skjorta tittar rakt fram.
Henrik Hopp är vd för det kommunala bostadsbolaget KKB.

Hopp kan inte säga hur många uterum de hittills har rivit eller hur många hyresgäster de har fakturerat för rivningarna.

Hem & Hyra har pratat med en tidigare hyresgäst som inte vill vara med i tidningen. När hon skulle flytta fick hon besked att uterummet skulle väck och att det skulle kosta henne 6 000 kronor om KKB genomförde rivningen. Kvinnan valde till slut att riva uterummet på egen hand.

Läs ocksåSkandalvärd riskerar konkurs - skulder på nästan en miljon

En sak är tydlig, enligt Hyresgästföreningen. En hyresgäst kan inte bli tvingad att betala för rivningskostnaden av ett uterum om det inte tydligt står i kontraktet att hen ansvarar för det.

– Om uterummet fanns där när hyresgästen flyttade in och det inte framkom att det inte tillhör lägenheten så har KKB ansvaret för att riva och ta kostnaden, säger Johan Perup.

Tror inte skulle vinna rättsligt mål

Han tror inte att KKB skulle vinna ett mål om någon drev frågan till sin spets och prövade den i domstol.

En äldre man i en orange jacka.
HyresgästenTorbjörn Bengtssons oro kvarstår.

När hyresgästen Torbjörn Bengtsson får höra att det inte finns några planer på att riva alla uterum blir han något mindre orolig. Men han tycker att det kvarstår många frågetecken och efterfrågar tydlig information.

– Vad händer om jag dör, min fru kan ju inte riva det. Det är en jäkla röra alltihopa, säger han.

LÄS OCKSÅ: Se upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglerna

Läs också Vägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000 Så fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.