Annons

Design-legendar ska lyfta hyresrättens anseende

Nyheter Josef Franks möbler är förmodligen vanligare i lägenheter med serveringsgång än i lägenheter med loftgång. Ändå är han det perfekta affischnamnet för ett nytt pris som ska framhäva hyresrätten.
Foto: Wikipedia/Montage
Nästan 60 år efter att den här bilden togs på Josef Frank får han namnge ett nytt pris som delas ut av Hyresgästföreningens Boinstitutet. Väl investerade pengar, säger dess chef.

Priset, som är instiftat av Hyresgästföreningens Boinstitutet, ska lyfta fram hyresrättens betydelse i samhället. Bland dem som kan få det – förutom äran ett stipendium på 100 000 kronor – finns arkitekter, stadsmiljöplanerare och fastighetsägare som vågar tänka i helt nya banor. Eller som Boinstitutet själva skriver: Priset ska ”uppmärksamma och premiera ett byggande och en boendemiljö som inte har byggnaden i sig som mål, utan ser sambandet mellan hem, hus och kvarter.”

– Vi vill stimulera samtalet om vad som utmärker en god bostad som är tillgänglig för alla, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men 100 000 kronor är en ansenlig summa. Hur gynnas Hyresgästföreningens medlemmar av att priset delas ut?

– I Boinstitutets uppdrag ligger det att öka kunskapen om och belysa vikten av socialt hållbart bostadsbyggande. Kan priset bidra till det, är det väl investerade pengar, säger Moa Andersson.

– Prissumman ska dessutom användas för kompetensutveckling, inspiration eller kunskapsspridning inom ett område eller ämne med koppling till Bopriset, vilket gör att det kan komma fler till del i någon form.

Läs ocksåHyresgästföreningen satsar stort på teknik och opinion

Priset, som delas ut till minne av Josef Frank, lyfter även fram en sida av den österrikisk-svenske mångsysslaren som relativt få svenskar känner till: arkitekten Josef Frank. För han jobbade inte bara för heminredningsföretaget Svenskt tenn under sitt 81-åriga liv.

Annons

När den framväxande antisemitismen i hemlandet Österrike tvingade honom i landsflykt under 1930-talet fortsatte hans arkitektkarriär i Sverige. Hans villor står fortfarande kvar runt om i landet, men innan dess ritade han även flerbostadshus i sitt forna hemland. Han är därmed i allra högsta grad relevant i sammanhanget.

– Han betonade kvalitet och inte kvantitet i bostadsbyggandet och han såg ett bra boende för alla som avgörande för ett socialt, ekonomiskt och även politiskt hållbart samhälle, säger Moa Andersson.

Läs ocksåVästeråsföreningen köpte vin och öl för pengarna

Priset ska premiera bostadsområden som är attraktiva och genomsyras av kvalitet. Att bostadsområdet är vackert är ett annat krav. Detta var dock av mindre vikt i Josef Franks ögon. ”Det är inte nödvändigt att man har det vackert omkring sig”, har han sagt. ”Det är inte ens viktigt. Det viktiga är bara att man har det skönt och att man har saker omkring sig som man tycker om och som passar ihop med en själv.”

Ambitionen är att uppmärksamma projekt som kan inspirera och utmana andra att skapa bostadsområden med plats för alla..

– Vi tror på att lyfta fram goda exempel på att det går att blanda upplåtelseformer. Hyresrätten ska inte ses som något andra klassens boende, säger Moa Andersson.

Idén att priset ska delas ut till minne av just Josef Frank fick hon när hon såg en utställning om honom på Arkdes, nationellt centrum för arkitektur och design.

Annons

– Och generellt är det mycket nu om Josef Frank. Det spelas in en dokumentärfilm och Svenskt tenn har en utställning om honom.

När heminredningsföretaget fick höra talas om det nya priset gjorde de tummen upp – och kontaktade Boinstitutet för ett samarbete.

Priset delas ut den 6 december och nomineringar tas emot till och med den sista oktober. Hittills har man fått in omkring 25 stycken och kandidater från norra Sverige efterfrågas särskilt. Nästa år kommer dessutom förmodligen en ny chans.

– Tanken är att det här ska bli ett återkommande pris, säger Moa Andersson.

Fakta: Prissumman och juryn

Priset på 100 000 kronor ges i form av ett stipendium till en person, en organisation, ett företag eller ett projekt.

I juryn ingår Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Erik Stenberg, forskare på KTH, programledaren och journalisten Li Pamp, Rasmus Korsvall, regionchef för Hyresgästföreningen Norra Skåne, Peter Majanen, vd för strategiföretaget Quattroporte, samt Viktoria Walldin, antropolog på White arkitekter.

Fakta: Startades av Hyresgästföreningen

Boinstitutet startades 2017 på initiativ av Hyresgästföreningen. Det ”ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas”.

Fakta: Josef Frank

Josef Frank (1885-1967) föddes utanför Wien. När det blev dags för högre studier valde han att bli arkitekt, men han designade även möbler och textilier under sin långa karriär. Till Sverige kom han under 1930-talet när Adolf Hitlers allt mer högljudda retorik tvingade honom i landsflykt. I Sverige är han mest känd för de möbler och textilier han skapade för inredningsföretaget Svenskt tenn, men inom arkitekturbranschen ses han främst som en av funktionalismens pionjärer.

Läs också Webbsatsning fördyras och försenas De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.