HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det är ett fruktansvärt övergrepp”

Stockholm Striden om Stockholmshyra fortsätter. Nu vänder sig förtroendevalda i Hyresgästföreningen till politikerna i Stadshuset för att få stopp på delar av överenskommelsen.

I ett brev till kommunstyrelsen i Stockholm begär de tre ordföranden i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer gentemot Stockholmshem, Familjebostäder och Stadsholmen att viktiga detaljer i överenskommelsen om Stockholmshyra rivs upp.

– Vi har förstått att vi måste gå till politikerna för att det ska hända något, säger Inga Allard, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Stockholmshem och en av undertecknarna.

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen

Överenskommelsen om Stockholmshyra har undertecknats av vd-arna i de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem samt tre företrädare för Hyresgästföreningen i Stockholm. Avtalet är daterat 8 februari. Den 20 februari publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken ”Låt attraktiva lägenheter i Stockholm få högre hyror”.

– Vi fick läsa om det i tidningen. Det är en kraftig överkörning, rakt av, säger Inga Allard.

Det pågår ett processarbete kring systematisering av hyrorna i Stockholm bland representanter för Hyresgästföreningens föreningar. Det är inte systematiseringen i sig som är kontroversiell, det råder en bred samsyn om att det behövs mer ordning och rättvisa bland Stockholms hyror. Men i överenskommelsen finns flera avgörande ställningstaganden.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

– Det är inte fel med systematisering, men de börjar röra i våra parametrar, säger hon.

Den fråga som blev avgörande för att förra försöket med Stockholmsmodellen sprack var att motparten inte höll fast vid sitt löfte om nollsummespel, alltså att hyran höjs på vissa håll och sänks på andra, så att den totala hyressumman är lika stor. Nu är det redan avgjort, i strid mot Hyresgästföreningens regionfullmäktiges beslut, att hyran inte ska sänkas. ”För att skydda hyresvärden kommer hyror som huvudregel inte att sänkas utan kommer i första hand att frysas” står det i överenskommelsen.

– Här står att det inte blir ett nollsummespel. Det är ett fruktansvärt övergrepp!

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Andra exempel är vilken omräkningstabell för hyran som ska användas. Det finns tre, i överenskommelsen avtalets RH 12 slår hårt mot mindre lägenheter, jämfört med RH 91 som används i dagens förhandlingar. Att arbetet ska vara klart redan vid årsskiftet är också kontroversiellt.

– De som skrivit under har inget mandat, de tar sig mandat. Tar inte Stadshuset tag i det här måste vi hitta en annan lösning, avslutar Inga Allard.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari, som säger att det är olyckligt att en del av organisationen vänt sig till kommunstyrelsen, men att det står var och fritt att göra så. En längre intervju är planerad till nästa vecka.

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.