Annons

70 000 berörs av nytt hyressystem i Stockholm

Stockholm Höjd eller fryst hyra. Cirka 70 000 hyresgäster kommer att märka av att Hyresgästföreningen och Stockholms tre stora bostadsbolag är överens om det nya hyressättningssystemet ”Stockholmshyra”.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm beskriver det nya hyressättningssystemet, som ska införas årsskiftet 2017/2018, som ett rättvist och transparent sätt att beräkna hyran.

– Din gamla hyra kommer att försvinna och vi skapar en ny hyra där storlek, standard, läge och service bestämmer hyran. Vad hyresgästerna värderar i sitt boende ska styra hyran i högre grad än i dag, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur kommer det att påverka de som bor i innerstan respektive ytterstaden?
– Jag vill inte säga något innan vi har förhandlat. Men hyrorna är redan 30 procent högre i innerstan så det kan bli frysta hyror i innerstaden om du har en ganska hög hyra men till exempel har låg standard och dålig förvaltning, säger Simon Safari.

När parterna tidigare försökte förhandla fram ett nytt hyressättningssystem som gick under namnet ”Stockholmsmodellen”, så sprack förhandlingarna på grund av Hyresgästföreningens krav på nollsummespel. Det innebär att hyrorna höjs eller sänks för enskilda hyresgäster men inte förändras för kollektivet som helhet.
– Frågan om nollsummespel vill jag inte kommentera, vi har inte diskuterat det, säger han.

Annons

Parterna ska nu ta fram en typlägenhet som får 100 poäng och som ska vara utgångspunkten i hur hyrorna sätts i framtiden. När poängen för storlek, standard, förvaltning och läge vägs samman så får de som ligger över 100 poäng en högre hyra medan de som ligger under får en fryst hyra.
– Men konsekvensen ska inte bli stor för vare sig värdar eller hyresgäster. Ser vi till exempel att hyran behöver justeras med 20-30 procent så tycker jag att det bör fasas in under 10-15 år, säger han.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder, säger att den stora skillnaden jämfört med nuvarande system är att hyrorna bättre ska spegla vad hyresgästerna värderar och att hyran ska vara transparens, du ska kunna se hur mycket storlek, förvaltning och läge påverkar din hyra.

– Det dramatiska är inte att vi inför ett mer rättvist sätt att sätta hyran utan att det har dröjt så länge, många bolag har ju det här, säger han.

Annons

Enligt Pelle Björklund kommer i stort sett alla hyresgäster i bolagen som ska införa Stockholmshyra att påverkas.
– Jag tror de flesta får relativt små förändringar, men hur många som får stora förändringar vill jag inte kommentera innan vi har förhandlat. Det kommer inte att bli några chockhöjningar för någon, vi vill ju inte tvinga bort folk från sina hem.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hur ska ni höja hyran mycket utan att det får konsekvenser?
– Huvuddelen kommer vi att kunna fasa in på 4-5 år, men de stora skillnaderna ska fasas in under betydligt längre tid, säger han.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.