HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Det är inget stort problem”

Halmstad Klotter, krossade glasrutor och lampor. Det är några av de vanligaste skadegörelserna i HFAB:s bostadsområden. Men det är inget stort problem, menar HFAB.

Hem & Hyra har frågat de 50 största kommunala och de 50 största privata värdarna i Sverige om kostnader för skadegörelse och klotter. I Halland visar det sig att skadegörelsen är ett relativt litet problem. Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad med sina
9 800 lägenheter lägger varje år 350 000 kronor på att ta bort klotter och skadegörelse. Det blir 36 kronor per lägenhet.

– Generellt sätt är det lite skadegörelse i våra bostadsområden. Jag tror det beror på att vi jobbar mycket förebyggande, säger Johan Staberg, distriktschef vid HFAB.

Läs ocksåMan gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det"

Sedan några år tillbaka arbetar HFAB mycket med riskhanteringsarbete. Det betyder att de har en regelbunden dialog med skolor, fastighetskontoret, fritidsgårdar samt idrottsföreningar. Händer det något på en skola till exempel och HFAB har bostäder i nära anslutning tar de tag i problemen tillsammans med skolan.

– Ofta är det ett mindre antal barn som börjar. Då tar vi tag i problemen direkt. Ofta handlar det om enkla lösningar. Vår strategi är att ta bort skadegörelsen så fort vi ser det. Det fungerar bra.

Annons

Svenska Bostadsfonden är en privatvärd som har lägenheter i hela Sverige. I Laholm har de cirka 140 lägenheter.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

– Vi har inte mycket skadegörelse i våra bostadsområden, så för oss är det ingen stor utgift.

– Den skadegörelse vi kan drabbas av är mindre klotter eller att någon ytterbelysning förstörts, säger Anders Olsson, regionchef vid Svenska Bostadsfonden. Jobbar ni mycket förebyggande?

Annons

– Våra hyresgäster kan felanmäla dygnet runt. När det händer saker går vi på problemen direkt. Jag tror att det kan påverka lite. Sen är ju Laholm en gemytlig och väldigt lugn ort.

Läs ocksåSlog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljonLägenheten i Fortinovas hyreshus i Lilla Edets kommun demolerades helt av den 40-årige hyresgästen som drabbats av en psykos.
Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.