Annons

Det byggs för lite i Uppsala län

Uppsala Det råder brist på hyreslägenheter i alla kommuner i Uppsala län, utom i Älvkarleby. Det konstaterar länsstyrelsen i en färsk rapport.

Särskilt besvärlig är situationen för ungdomar, studenter, flyktingar och äldre personer som vill flytta till mindre bostäder. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät för år 2012. 
Sådant som drar ned på byggtakten är bland annat höga produktionskostnader och hårdare lånevillkor.
Ett särskilt problem är att endast 34 procent av planerade byggprojekt för 2012 och 2013 har färdiga detaljplaner, slår länsstyrelsen fast.
– Att detaljplanearbetet släpar efter i många kommuner är en varningssignal. För att klara det hårda expansionstrycket i länet krävs att alla kommuner har en mycket god planberedskap. För att tillgodose efterfrågan och säkerställa kompetensförsörjningen för såväl näringsliv som offentliga arbetsgivare krävs ett väsentligt ökat bostadsbyggande. Jag utgår därför från att alla berörda kommuner ökar takten i planarbetet, säger landshövding Peter Egardt i en kommentar.  

Landshövdingen bjöd förra året in politiker, byggherrar och bostadsbolag till en konferens för att lyfta upp bostadsfrågorna. En arbetsgrupp tillsattes med uppgift att presentera förslag till åtgärder för ökat bostadsbyggande. Förslagen kommer att presenteras vid en konferens under våren.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Därför finns Sveriges allra nöjdaste hyresgäster i Åmål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.