Annons

Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: ”Stridsåtgärd eller för att trakassera”

Katrineholm Kvinnan deponerade hyran hos länsstyrelsen eftersom grannens rökning stört henne. Trakasserier, dundrade hyresvärden om deponeringen. Nu ska kvinnan flytta, men får å andra sidan tillbaka en del av hyran.
Foto: Lisa Öberg/Pexels
Kvinnan hade störts så mycket av grannens rök att hon ville ha kompensation för det. Hon deponerade sin hyra hos länsstyrelsen, vilket i sin tur ledde till att värden stämde henne i Nyköpings tingsrätt.

Katrineholmsbon flyttade in i sin lägenhet i början av 2021. Det dröjde inte länge förrän hon kände en ovälkommen lukt i sin lägenhet – cigarettrök från grannen letade sig in i bostaden.
Hon tog kontakt med hyresvärden, som efter några månader lät täta både hennes och den rökande grannens ytterdörr.

Men det hjälpte inte, enligt kvinnan – som fortsatte att ha mycket kontakt med värden om problemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stark röklukt

Hösten 2022 kontaktade hon miljökontoret i Katrineholm. Två miljöinspektörer besökte därefter henne i mitten av november. Då kände de ingen röklukt, möjligen med undantag för en svag lukt i hallen.

Bara några veckor senare var miljöinspektörerna där igen. Den här gången blev utfallet ett helt annat: Så fort de klev in i trapphuset kände de att det luktade rök och inne hos kvinnan kunde en ”stark röklukt konstateras, framför allt i hallen men även i vardagsrummet”.

Foto på skål med cigaretter.
Hyresvärden kan inte förbjuda dig att röka inomhus eller på balkongen. Men tobaksröken får inte vara störande eller skadlig för dina grannar. Då riskerar du att bli av med lägenheten.

Hyresvärden fick i uppdrag att upprätta en åtgärdsplan. Men det hela löste sig genom att värden helt enkelt sade åt grannen att hon fick sluta röka inomhus. I stort sett följde grannen uppmaningen och problemet minskade radikalt.

Kvinnan ville ändå ha kompensation för sina besvär och med stöd av Hyresgästföreningen försökte hon få till en uppgörelse med värden. Men relationen mellan henne och värden var frostig och dialogen gav inget resultat.

Deponera hyran

I samråd med Hyresgästföreningen beslutade sig kvinnan därför att deponera hyran hos länsstyrelsen. Det kan en hyresgäst göra i vissa fall om hon eller han inte är överens med värden.

Kvinnan deponerade tre hela månadshyror samt del av en månadshyra och den första insättningen skedde i början av juni förra året.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Totalt handlade det om 22 316 kronor, vilket motsvarade en 15-procentig rabatt på hyran för besvären hon haft under perioden 1 februari 2021–31 december 2022.
– Vi tar hänsyn till en mängd parametrar när vi beräknar hur mycket av hyran som ska deponeras. Det handlar om sådant som tidigare beslut i hyresnämnden, liknande brister i bostaden med mera. Och vi försöker alltid lägga oss på en nivå så att det underlättar för hyresvärden att komma överens, berättar Carl Henrik Lindmark som är jurist på Hyresgästföreningen.

I ett sånt här läge har hyresvärden att välja på två saker för att komma åt de deponerade pengarna: Antingen måste värden inom tre månader från det att hyresbeloppet förfaller till betalning visa länsstyrelsen att man träffat en överenskommelse med hyresgästen. Det andra alternativet är att stämma hyresgästen i tingsrätten.

Sågs som trakasseri

Fastighetsbolaget ansåg sig inte ha något annat val än det senare alternativet. I stämningsansökan i slutet av augusti i fjol skrev värden att hyresgästen hade ”missbrukat deponeringsinstitutet” och att deponeringen skulle ses som en ”stridsåtgärd eller för att trakassera hyresvärden”.

Men det finns en förklaring till agerandet och de hårda orden. Det menar Kim Strandberg, jurist på Fastighetsägarna MittNord, och den som har företrätt hyresvärden under processen.

Hon berättar att hennes klient i maj 2023 erbjöd kvinnan ett engångsbelopp på 4 000 kronor för att få saken ur världen. Kvinnan tackade nej till det. Hyresvärden hade gjort många egna kontroller men aldrig kunnat konstatera att det fanns någon röklukt.

Tvådelad bild. Ena bilden är ett porträtt i halvfigur på Carl Henrik Lindmark. Andra delen är ett porträtt i halvfigur på Kim Strandberg. Båda ler och tittar in i kameran. Båda uttalar sig artikeln om att deponera hyran.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Värden ansåg också att det belopp som deponerades hos länsstyrelsen var alldeles för högt i förhållande till den bevisning som fanns.
– En hyresgäst har alltid rätt att deponera hyran om han eller hon anser att det är en brist i boendet. Men man måste vara noga med att inte deponera en högre summa än det man kan bevisa. Annars finns det risk för att hyreskontraktet förverkas (se faktaruta). Det här påpekade vi för Hyresgästföreningen och hyresgästen. Ändå valde de att inte ge något motbud eller deponera ett lägre belopp.

Annons

– I det här fallet hade vi utlåtandet från miljökontoret. Men det fanns inget som visade på omfattningen av problemet, att det hade varit konstant under två års tid. Inget om hur ofta och hur stark röklukten hade varit. Inga dagboksanteckningar, bara hyresgästens väldigt svepande uppgifter. Till saken hör också att den här rökande grannen sällan var hemma. Bevisningen var med andra ord väldigt skral och motsvarade inte alls den summa som hade deponerats, säger Kim Strandberg.

Kom överens till slut

Nu blev det aldrig någon förhandling i domstolen. I slutet av förra året lyckades parterna komma överens om en förlikning.
– Men det satt hårt inne. Värden var mycket ovillig till att hitta en överenskommelse, säger Carl Henrik Lindmark som kom in sent i processen, under hösten 2023.

Resultatet blev en kompromiss där kvinnan får 8 580 kronor av den deponerade summan på 22 316 kronor. Resten tillfaller hyresvärden.

Skönt att det är över

Kvinnan ska också flytta från bostaden, enligt uppgörelsen ska det ske senast den 31 augusti.
– Jag kände mig nästan tvungen att flytta för att kunna förlika. Det fanns inget annat att förhandla med. Men jag har hittat en annan lägenhet och kommer att flytta innan den sista augusti. Det här har varit jobbigt för mig och det är skönt att det är över, säger hon till Hem & Hyra.

Läs också: Ny dom: Deponerade hyran – tvingas flytta

Fakta: Du får inte deponera för mycket

Du har rätt att deponera hyran om det finns brister i bostaden eller om du har en fordran på hyresvärden. Du kan också deponera hyran om du inte är överens med hyresvärden om storleken på hyresbeloppet – om beloppet inte är bestämt i hyresavtalet.
Generellt gäller att du inte kan bli vräkt om du deponerar hyran. Men om du sätter undan en för stor del av hyran kan du bli uppsagd från din lägenhet (hyresavtalet förverkas som det heter på juristspråk). Du måste själv avgöra hur stor summa du ska deponera.
Du kan också bli vräkt om du deponerar hyran efter att den har förfallit till betalning.

Fakta: Då har du rätt att begära tillbaka deponeringen

Hyresvärden har tre månader på sig – från det att beloppet förföll till betalning och en underrättelse har sänts – att visa att en överenskommelse har träffats med dig, eller att talan väckts mot dig vid domstol om att få lyfta den deponerade hyran.
Annars har du rätt att begära tillbaka det deponerade beloppet. Detta innebär inte att hyresvärden förlorar rätten till hyran. Eventuell fordran kvarstår och hyresvärden kan fortfarande väcka talan mot dig.
Källa: Länsstyrelsen i Örebro

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.