HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Experten om dyra nybyggen: Kommer inte finnas efterfrågan

Västra Götaland Det är bara en tidsfråga innan nyproducerade hyresrätter står tomma även i Västsverige. Det förutspår Marcus Atterstam, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Foto: Hyresgästföreningen
Marcus Atterstam.

LÄS MER: Västsvenskarnas inkomster räcker inte till nybyggda hyresrätter

I Örebro och Bergslagen är det redan verklighet – nybyggda hyresrätter som bostadsbolagen inte lyckas hyra ut. Marcus Atterstam spår samma utveckling i Göteborgsregionen framöver.

Läs ocksåVarbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter

– Bostadsbristen kommer att vara kvar, samtidigt som vi har tomma bostäder. Det kommer inte att finnas tillräckligt med människor som efterfrågar dagens dyra nyproducerade lägenheter, säger Marcus Atterstam.

Redan idag är gruppen som har råd begränsad. En framtida lågkonjunktur hotar att krympa den ytterligare.

Marcus Atterstam menar också att många som nu bor i nyproduktion kanske hellre skulle vilja köpa en bostadsrätt eller ett hus, men inte kan det med dagens låneregler.

Läs ocksåSotenäsbostäder satsar för att möta stor företagsetablering

Om de reglerna ändras i framtiden kan det göra dyra hyresrätter ännu mindre attraktiva.

– Vad vi behöver är fler billiga bostäder. Samtidigt är det en utopi att bygga billigt i dagens läge. Det kostar i alla led: mark, material och arbetskraft, säger Marcus Atterstam.

Enligt honom ligger bollen hos riksdagen, och politikerna har egentligen bara två alternativ.

Läs ocksåFagersta startar kommunalt bostadsbolag

Antingen att på olika sätt subventionera byggandet. Eller att finansiera boendet med ökade bidrag.

–  Subventioner är aldrig problemfritt. Men jag tror ändå den vägen är bättre. Då blir det en engångskostnad, sedan finns husen där. Risken med bidrag är att det blir som i sången: ”Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen”. Men oavsett vilket politikerna väljer så behövs det en långsiktig blocköverskridande överenskommelse. Bostadsbolagen måste veta vad som kommer att gälla för att våga bygga, säger Marcus Atterstam.

1969 var hyran för en nyproducerad lägenhet bara 36 procent högre än snitthyran. De nivåerna tror inte Atterstam att vi kommer att se igen.

– På 60-talet var det kraftig arbetskraftsinvandring och det fanns gott om billig arbetskraft. I dag har vi betydligt starkare fackförbund. Visst, kinesiska bolag kanske skulle kunna bygga för en fjärdedel av priset, men då finns det en baksida med det också.

Han påpekar också att alla byggherrar behöver göra en viss vinst. Därför går det inte att pressa ner priserna hur mycket som helst.

Undantaget är om de boende själva uppför huset genom en byggemenskap. Det är en modell som är vanlig i Tyskland och som nu har börjat vädra morgonluft även i Sverige.

Nu är en stor mängd bostäder med skyhöga hyror under uppförande. Marcus Atterstam ser en risk att de kommer att bli dyra för samhället i framtiden.

– Det kan mycket väl bli så att kommunerna kommer att få använda dem för människor som inte har någon bostad alls. Just nu är det bara de med pengar som kan bo i nybyggen, i framtiden kanske det bara blir de helt utan pengar. Då kommer det nog att bli ramaskri.

LÄS MER: Västsvenskarnas inkomster räcker inte till nybyggda hyresrätter

Läs också Marias lägenhet kommer rivas i sommar Radhus med älvutsikt i Lilla Edet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.