Annons

Första huset klart i Göteborgs bostadssatsning

Göteborg Målet är 7 000 extra bostäder färdiga år 2021. Om alla verkligen hinner bli klara i tid återstår att se. Men idag passerades en milstolpe, när det första huset huset i Bostad 2021-satsningen stod inflyttningsfärdigt.
Foto: Gustaf Görfelt
Byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M) överlämnade en symbolisk nyckel till Alexandra Särnström. Hon är student på Chalmers och har köpt en bostadsrätt i det nya huset på Volrat Thamsgatan.

Av de 7 000 bostäderna som planeras ska omkring en tredjedel bli hyresrätter och återstoden bostadsrätter.

Huset som invigdes idag är ett studentboende med 63 bostadsrättslägenheter beläget på Volrat Thamsgatan, Johanneberg.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Chalmersstudenten Alexandra Särnström tog emot en symbolisk nyckel i jätteformat av byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M).

– Tills nu har jag bott hos min familj i Kållered. Det blir härligt att slippa pendla och kunna bo centralt i stället. Jag slog till direkt när jag fick höra talas om det här, säger Alexandra Särnström.

Huset har 63 lägenheter. Alla utom en är ettor.

Att slå till snabbt var också nödvändigt, eftersom alla lägenheter i huset sålde slut på sju minuter. En nog så talande bild av bostadsbristen i Göteborg

Bostad 2021 är en del av Göteborgs Jubileumssatsning och ett försök att avhjälpa den bristen. De 7 000 bostäderna är utöver den normala produktionen, därav tillägget ”extra”.

Men som Hem & Hyra tidigare har kunnat berätta har takten hittills inte gått så fort som förväntat. Nu återstår att se om detta hinner hämtas in under de återstående dryga två åren.

Annons

I nuläget pågår byggande i 17 av de totalt 30 delprojekten. De övriga är i olika stadier av planering eller handläggning.

Läs ocksåStorsatsning i Göteborg inleds
Henrik Kant och Maria Lejon.

Enligt stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant och projektledare Maria Lejon så står målet fast.

– Förutsättningarna finns, detaljplanerna är på plats. Vi har ökat takten, men det är klart att det beror mycket på vad som händer på marknaden också, säger Henrik Kant.

Det byggs nästan överallt i Göteborg, samtidigt som det pågår flera stora infrastruktursatsningar.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– Att infrastrukturen byggs ut är en förutsättning, men det försvårar också möjligheterna att bygga. Förtätning, som i det här fallet, är enklare att genomföra, säger Henrik Kant.

Bostad 2021 drivs av staden ihop med 27 olika byggaktörer och använder sig av flera olika nya metoder.

Bland annat genomförs detaljplaner och förberedande bygglovsarbete parallellt. De olika inblandade förvaltningarna samordnar sina tidsplaner och har också möjlighet att arbeta tillsammans rent fysiskt i fastighetskontorets lokaler.

Annons

Både Henrik Kant och Maria Lejon är mycket nöjda med att det första huset nu står färdigt.

– Jag är helt till mig. Jag har jobbat med det här i över fyra år. Det här huset är dessutom ett bra exempel på de parallella processerna vi testat, säger Maria Lejon.

Är det enligt schemat att det första bygget står klart nu, eller hade ni hoppats att det skulle ske tidigare?

– Visst hade vi velat vara igång lite tidigare, men det är svårt att styra allt. När det gäller just det här huset så är det inte mycket efter. Hela arbetet har gått på 3,5 år och då har dessutom planen varit överklagad också, säger Maria Lejon.

Första spadtaget i Bostad 2021 togs 2017. Närmast följer inflyttning i Bostad 2021-projekten på Adventsvägen, Norra Fjädermolnsgatan och Fyrklöversgatan.

Fakta: Så mycket bygger Göteborg

Som Hem & Hyra tidigare kunnat visa har Göteborg legat långt efter Stockholm och Malmö när det gäller nybyggda hyresrätter per invånare.

2018 steg dock takten och de närmaste åren förväntas byggandet i Göteborg öka ytterligare.

Färdigställda bostäder i Göteborgs stad:

2016   2 680

2017   2 201

2018   3 168

Förväntat byggande kommande år:

2019   4 200 bostäder

2020   Närmare 5 000

2021   Fler än 5 000

Källa: Fastighetskontoret

Läs också Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.