HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Din egen ekonomi avgör byggtakten

Nyheter Byggtakten beror på hur penningstarka hushållen är. Därför är stramare regler för belåning ett hot – även mot hyresrätten. Det visar en ny studie från Sveriges byggindustrier.

Varför byggs det inte fler bostäder när det uppenbarligen finns ett behov?

Det var en av frågorna Sveriges Byggindustrier ville få svar på när de anlitade analysföretaget Evidens för att studera bostadsbyggandet över tid.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

En slutsats är att hushållens egen ekonomi och möjligheter att finansiera sitt boende har en betydande roll i hur många lägenheter som byggs.

Samt vilken upplåtelseformen är.

Om finansieringen inte fungerar blir det inga nya bostäder.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

– Studien visar att det är viktigt att tänka på hur finansieringslösningen ser ut för att åtgärda bostadsbristen, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges byggindustrier.

Som exempel nämner studiens författare att det från 1985 till 1993 färdigställdes cirka 45 000 bostäder per år – medan man mellan 1994 och 2012 bara färdigställde hälften så många.

Förklaringen till det flitiga byggandet på 80-talet är att staten tillhandahöll det riskkapital som var avgörande för produktionen.

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

Men sedan denna finansieringsmodell avskaffades sker byggandet på marknadens villkor, i direkt relation till hushållens efterfrågan och förmåga att betala för sig.

– Just därför är det viktigt att inte strypa den luft som finns genom att göra det svårare för hushåll att belåna sig för att köpa bostad, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges byggindustrier.

Samma mekanismer gör det svårt att lösa bostadsbristen genom billiga, nyproducerade hyresrätter.

När inte staten längre står för riskkapitalet tvingas hushållen täcka investerarens avkastningskrav, vilket avspeglas i högre hyror.

Det gör hyresrätter dyrare och mindre attraktiva att bygga, förklarar Fredrik Isaksson.

Studien visar att hyresgästen på grund av kapitalkostnader betalar närmare 50 procent mer i månaden per kvadratmeter än bostadsrättsinnehavaren.

– Ett företag som bygger hyresrätter behöver en marknad som är villig att stå för riskkapitalet. Vid bostadsrätter finns inte det problemet eftersom den som köper bostaden räknar med en värdeökning på sin bostad i stället för en avkastning på riskkapitalet.

Att framtvinga byggandet av hyresrätter är svårt eftersom hushållen – som i slutändan betalar bygget – i högre grad lockas av ett ägt boende.

– Frågan är vem man bygger för. Om det blir billigast för hushåll att bo i ägt boende kommer nyproduktionen per automatik att styras mot bostadsrätter. Men det vore synd om andelen hyresrätter blir för liten eftersom man tappar diversifieringen av marknaden.

 Hur ska vi då åtgärda bostadsbristen?

– Vi kommer inte att ta oss ut ur bostadsbristen enbart genom att bygga nytt. Vi behöver också öka rörligheten inom det befintliga beståndet.

Förutom hushållens finansiella netto har produktionstakten enligt studien styrts av fyra variabler: förändringen av fastighets- och reavinstbeskattningen, reporäntan, sysselsättningen och byggkostnaderna.  

Fakta: Boendekostnad per kvadratmeter och år
Kostnad Hyresrätt Bostadsrätt
Kapitalkostnad 1 625 988
Drift och underhåll 350 350
Total boendekostnad 1 975 1 338

Källa: Sveriges byggindustrier

Fakta: Fem faktorer som styr byggtakten

Hushållens finansiella netto.
Förändring av fastighets- och reavinstbeskattningen.
Reporäntan (bolåneräntan).
Sysselsättningen.
Byggkostnaderna.

Not: Dessa variabler förklarar enligt studien 70 procent av variationen i bostadsbyggandet.

Källa: Sveriges byggindustrier

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.