Dömd hotades av vräkning

Östergötland Han dömdes för att ha anlagt en brand i bostadsområdet. Det är skäl nog för att vräka honom, anser hyresvärden. Men hyresnämnden håller inte med.

Vi kan kalla honom Micke, men egentligen heter han något annat. Han dömdes för att ha anlagt en brand i en soptunna i området där han bor. Domen blev närmare 10 000 kronor i böter för skadegörelse.

Några månader senare kom ett brev från hyresvärden, som ville vräka honom. Värden ansåg att Micke genom branden orsakat störningar och åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst.

Läs ocksåHotfulla sms till hyresvärden – ny lag fick mannen vräktEtt sms, en siluett och en bild av en ingång till rätten i Karlstad.

Micke tog strid för sitt kontrakt och värden vände sig då till hyresnämnden.

– Hyresvärden anser att sannolikheten att det här händer igen är överhängande, sade hyresvärdens juridiska ombud, Rikard Wahlstrand, vid hyresnämndens sammanträde.

Micke å sin sida betonade att han dömdes mot sitt nekande. Det har inte heller framkommit att grannar klagat eller varit oroliga.

Läs ocksåSatte eld på sin lägenhet timmar innan vräkning – vill själv ha hårdare fängelsestraffTre bilder. En visar ett eldhärjat kök, en andra är ett foto på en maskad sida ur dompapper. Den tredje är en suddig övervakningsbild.

Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att Micke faktiskt är dömd för brottet, men tycker inte att kopplingen mellan branden och boendet är tillräckligt stark för att motivera att han vräks.

Nämnden skriver bland annat att det inte är klarlagt hur nära Mickes hem som branden inträffade och att det inte är värden som äger den aktuella soptunnan.

Hyresvärden valde att inte överklaga. Det betyder att Micke får bo kvar.

Läs ocksåFel namn på kontraktet inget skäl till gratis boende - nu vräks mannensiluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt

– Det kändes jätteskönt när jag fick veta det, säger han.

Rikard Wahlstrand vill inte kommentera vare sig beslutet i sig eller valet att inte driva ärendet vidare till hovrätten.

– Jag har ingenting att säga om det.

Fakta: Så säger lagen

Hyreslagen (jordabalkens tolfte kapitel) säger att hyresvärden har rätt att säga upp hyreskontraktet till exempel om hyresgästen åsidosatt sina skyldigheter. Det kan handla om att hyresgästen inte varit tillräckligt rädd om sin lägenhet, eller har utsatt sina grannar för störningar. Obetalda hyror kan också leda till vräkning.

Läs också Kronofogden om ökade antalet äldrevräkningar: "Våga ta hjälp" Fler äldre hotas av vräkning – Lars-Ove, 84, en av de drabbade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.