Annons

Drogexperten som blir ny ordförande i Helsingborgshem

Nyheter Lars Hansson blir Helsingborgshems nye styrelseordförande. Han är centerpartisten som är tullverkets specialist på droger och som har ett socialt engagemang.
Om allt går som det ska blir Lars Hansson (C) Helsingborghshems nye ordförande efter nyår. Egen bild.

Vid en extrainsatt årsstämma i januari är det tänkt att Lars Hansson efterträder Kristian Andersson(M) som styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem.

Hur fick du jobbet?
– Det är en förhandlingsfråga vilka partier som får ordförandeposterna. Men när det blev klart att vi i Centern fick Helsingborgshem hade jag redan anmält mitt intresse. Det är ett viktigt, modernt och kreativt bolag.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

 

Lars Hansson har länge varit aktiv i Centerpartiet och satt förra mandatperioden i socialnämnden. Vid sidan av politiken jobbar han som nationell tullspecialist på droger.

Kommer du som ordförande att få användning av dina specialkunskaper om droger?
– Nej, det kan man inte säga men i jobbet har jag lärt mig mycket om hur den demokratiska förvaltningsprocessen fungerar.

Annons
Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Vilka frågor kommer du att driva?
– Det är jätteviktigt för en stad att ha bra boenden för alla, och olika typer av boenden. Bra boenden skapar trygghet och motverkar utanförskap. Hyresrätter är viktiga. Jag tror det är bra att folk är delaktiga, också när man bor i hyresrätt, och redan när de byggs. Det är Helsinborgshem redan bra på men kan bli ännu bättre. Sedan är det i Helsingborgshems fall inte riktigt bolagets huvuduppgift att jobba med frågor som hemlösa och segregation men vi kan delta och samverka kring frågorna. Ett bolag inte ju dock inte samma sak som en nämnd, det ska gå med vinst. Som centerpartist tycker jag också att det ska byggas på höjden, förtätas och sparas på åkermarken.

 

Är det rätt att säga att du har ett socialt engagemang?
– Ja, jättestort.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

Hur mycket kan du som styrelseordförande i ett kommunalt bostadsbolag påverka?
– Väldigt mycket tror jag. Vi styrande politiker har nu lagt fram ett program som vi ska följa.

Annons

Till slut den stora och viktiga frågan. Hur bygger vi mer till rimliga hyror?
– Det är en jättesvår fråga, jag är ny och har ingen patentlösning men som jag ser det nu måste vi vara mycket mer innovativa och processen för de som bygger måste bli enklare. Billigare driftskostnader är ett sätt att hålla hyrorna nere. Jag tyckte vi var ganska bra på energifrågorna på 1980-talet men sedan har det hänt för lite. Nu kommer det lite med till exempel solfångare men inom området finns det enormt mycket att göra.

Efter kommunvalet i september blev resultatet att de fyra borgerliga partierna styr Helsingborg i samarbetet med Miljöpartiet.

Fakta: Helsingborghems nye ordförande

Namn: Lars Hansson

Ålder: 60 år.

Yrke: Nationell tullspecialist på droger.

Politikern: Ordförande för Centern i Helsingborg.

Bor: Villa på Gustavslund i Helsingborg.

Bodde senast i hyresrätt: Som nyanställd inom tullen i mitten på 1970-talet.

Läs också Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.