Annons

Drygt 100 000 hyresgäster saknar spelregler

Nyheter ​Ingen vet i dag vad som händer om höstens förhandlingar om de allmännyttiga hyrorna i Stockholm, Järfälla och Värmdö skulle stranda.

​Tidigare kunde alla allmännyttiga bostadsföretag och deras hyresgäster luta sig mot Hyresmarknadskommittén med femtio års erfarenhet av förhandlingstvister.
Den metoden fungerar inte för bolag som lämnat de allmännyttiga bostadsföretagens gemensamma organisation Sabo. Dit hör bland andra Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder med dotterbolaget Stadsholmen, samtliga i Stockholm, samt allmännyttan i Järfälla och Värmdö. Sammanlagt berörs gott och väl 100 000 bostäder.

Annons
– Hyresmarknadskommittén kan inte bistå företag som inte är medlemmar i Sabo, säger Sabos förhandlingsansvarige Roland Sernlind.
– Jag vet att det förs diskussioner om andra vägar, men ännu har jag inte sett något resultat.
En variant skulle kunna vara att strandade förhandlingar går till hyresnämnden. Då kan antingen varje lägenhet, eller varje fastighet, bli ett ärende.
– Hyresnämnderna är inte förberedda för en eventuell anstormning av förhandlingsärenden. Det säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningens region Stockholm.
– Vi behöver en annan lösning. Eftersom det i botten är en politisk fråga – det är politiker som avgör om bolagen ska vara med i Sabo – så försöker vi få kontakt med politiker som kan och vill lösa upp knuten.
– Jag tror att båda parter hade glädje av att Hyresmarknadskommittén fanns där som sista utväg, om förhandlingarna skulle stranda.
Pelle Björklund, vd på Stockholmshem, har på uppdrag av sina kolleger i Stockholms övriga allmännyttiga bolag arbetat med frågan. Han vill inte avslöja hur långt han har kommit.
– Vi har förstått att Hyresgästföreningen inte är intresserad av en parallell organisation till Sabo. Men vi vill alla hitta en modell som fungerar.
Är det viktigt att ha kompletta spelregler innan förhandlingarna inleds?
– Det är absolut ingen nackdel!
– Man kan ju fundera över vem som skulle lida mest om det inte finns något instrument för tvistlösning. Kortsiktigt skulle frånvaron av regler kunna se ut som en fördel för hyresgästerna. Det är ju vanligen fastighetsägarna som vill ändra på rådande ordning, och de kanske tvekar som det ser ut just nu.
– På sikt har nog ingen part fördel av den här oklarheten.
När återvänder Stockholmshem till Sabo?
– Det är en ägarfråga som jag inte har synpunkter på. Men så här från utsidan ser det ut som om Sabo utvecklats bra den senaste tiden.
 

Annons
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.