HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel

Uppsala Nästan var tionde hushåll i Uppsala har en osäker bostadssituation. De bor för dyrt, för trångt, tvingas flytta runt mellan tillfälliga adresser eller saknar helt bostad. Det visar ett forskningsprojekt.
Foto: Uppsala kommun
Av Uppsalas 100 000 hushåll - student- och äldreboenden ej medräknade - bor drygt 9 000 fel enligt den modell för att beräkna det faktiska bostadsbehovet som nu tagits fram.

Uppsalaprojektet, som presenterades på ett webbseminarium på Digitala Almedalen tidigare i somras, har gått ut på att hitta en modell för att beräkna det egentliga behovet av bostäder.

– Ingen kommun i landet har haft en helhetsbild av det faktiska bostadsbehovet. Det vill säga skillnaden mellan det bostadsutbud som finns och det som skulle behövas för att alla hushåll skulle få en godtagbar bostad, säger Elin Blume, strategisk samhällsplanerare vid Uppsala kommun.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

Genom att göra ett antal ställningstagande om exempelvis var gränsen går för trångboddhet – mer än två personer per rum – och sedan köra uppgifter om Uppsalabornas ekonomi, bostäder, flyttmönster med mera i en stor databas fick forskargruppen fram ett resultat.

Det visade sig att av 100 000 hushåll bor drygt 9 000 fel eller som forskargruppen uttrycker det, har en osäker bostadssituation.

– Nu har vi mer fakta efter att tidigare gått på magkänsla. Men jag kan inte påstå att jag är förvånad över att det ser ut så här, säger Elin Blume.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

4 223 hushåll bor enligt modellen dyrare än vad de egentligen har råd med, 2 537 bor för trångt, 1 432 bor både för trångt och för dyrt, 550 flyttar runt mellan tillfälliga adresser och 311 saknar helt bostad.

– Vi har gjort de värderingar som känns mest rimliga. Det är så nära sanningen man kan komma, säger Elin Blume.

I nästa steg har forskarna tittat på i vilken utsträckning det finns bostäder som matchar behovet. De har då kommit fram till att ytterligare 2 500 hushåll skulle kunna få tillgång till en godtagbar bostad om billiga, nyproducerade lägenheter byggda med det statliga investeringsstödet fördelades direkt till gruppen.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Resterande 6 600 hushåll skulle behöva matchas mot billiga hyresrätter i befintliga beståndet. Kanske kombinerat med bostadssociala åtgärder och arbetsmarknadsåtgärder.

– Den fakta vi nu fått fram visar att det behövs nya insatser. Det räcker inte med det vi länge jobbat med, säger Elin Blume.

De nya kunskaperna om hur det faktiska bostadsbehovet i Uppsala ser ut kommer nu att användas i arbetet med det nya bostadsförsörjningsprogrammet som är på väg att tas fram.

Läs också Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna De tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna regler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.