Annons

Dubbelspel bakom strandad Öbo-förhandling?

Örebro Riksförbundet i Stockholm ville se Öbo-förhandlingen strandad, enligt förhandlare i Örebro. Men förhandlingschefen Pär Svanberg säger att de inte lägger sig i.

För två veckor sedan strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Örebrobostäder.

Efter två timmars diskussion mellan de förtroendevalda i den så kallade stora förhandlingsdelegationen, röstade ledamöterna igenom Öbos bud på 3,4 procents hyreshöjning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men då tog förhandlingsmötet inom Hyresgästföreningen en ny vändning.

Enligt de ledamöter som Hem & Hyra talat med och som var med vid förhandlingen, presenterades nya fakta.

Nämligen att Hyresgästföreningens riksförbund i Stockholm ville att Öbo skulle stranda. Flera personer som är insatta i frågan säger att Örebrobostäder, som är en av Sveriges största allmännyttor, var allt för viktigt för att släppas i väg med en hyreshöjning  på 3,4 ett år som detta med helt ny lagstiftning.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

När informationen hade presenterats, genomfördes ännu en röstning. Och den här gången röstades Öbos bud ner. Så från att ha sagt ja till en hyreshöjning på 3,4 – strandade förhandlingen.

Den eventuella styrningen från riksförbundet i Stockholm är en het potatis: en känslig fråga för Hyresgästföreningen.

Annons

Pär Svanberg är nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund i Stockholm. Han är oförstående och säger att riksförbundet inte alls har haft någon åsikt om Öbo-uppgörelsen.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Nej, förbundet lägger sig inte i lokala förhandlingar. Vi har allmänna riktlinjer som vi uttrycker. Som att hyrorna inte ska driva på inflationen eller att hyrorna inte ska öka i förhållande till inkomsten. Men förhandlingarna sker och avgörs lokalt, säger han.

Hur kommer det sig då att man i Örebro upplevt att riksförbundet haft en önskan om att förhandlingen ska stranda?

– Det vet inte jag, det får du fråga dem om.

Vad tycker du om Öbos bud på 3,4?
– Det var klart högt, det kan jag tycka. Men förhandlingarna sker verkligen lokalt. Att de lät förhandlingen stranda var väl för att förhandlingsdelegationen också tyckte budet låg högt, säger Pär Svanberg.

Men de som varit med och förhandlat Öbo-hyran i Örebro, säger att mötet styrdes av vad de uppfattade som en önskan från riksförbundet i Stockholm.

Eva Sten  är ledamot i stora förhandlingsdelegationen och är kritisk till att riksförbundet i Stockholm lägger sig i – även om hon är nöjd med resultatet: att hyreshöjningen antagligen kommer att pressas lägre.

–  När vi efter första röstningen fick veta att det fanns önskemål om strandning från förbundet så kändes det fel. Vi skulle haft alla fakta från början innan vi röstade. Jag tycker inte om hur man valt att lägga upp mötet. Men samtidigt är det skönt att få uppbackning av dem som varit med att utforma lagförslaget. Jag tyckte att budet låg för högt redan innan och hade röstat nej, men det var många som ändrade sig och röstade som de ville vi skulle göra i Stockholm.

Annons

Kristina Malmsten sitter med i samma delegation och är mer positiv till det som hon upplever som riksförbundets intresse för en strandad Öbo-förhandling:

– Hyresgästföreningen måste våga visa lite jävlaranamma och sätta press på Öbo. Vi vet att bostadsbolagen tittar på varandra och om vi godkänt en så hög höjning hos Öbo, hade den kunnat driva upp hyrorna hos andra. Jag tror att förbundet i Stockholm ser helheten på ett annars sätt och nu får vi deras kalkyler och avkastningskrav granskade ordentligt, säger hon.

Le-Roy Wentzel är anställd förhandlare i Örebro och tycker att riksförbundet i Stockholm inte har förstått att förutsättningarna för de bostadsbolagen i Sverige ser så olika ut och det inte är bra om förbundet stryper den lokala förhandlingen genom att lägga sig i.

– Om förhållandena vore samma överallt skulle vi ju kunna ha en centralförhandling mellan Sabo och riksförbundet om alla allmännyttor, säger han.

Hade inte stora delegationen uppfattat det som en önskan från riksförbundet att de skulle stranda, hade hyrorna varit klara. Nu ska Hyresmarknadskommittén besluta om Öbos hyra.

Fakta: Förhandlingsdelegation

När hyrorna förhandlas utses en stor förhandlingsdelegation bland Hyresgästföreningens medlemmar som bor hos bostadsbolaget.

Ur den stora delegationen utses några personer som sitter med i den lilla förhandlingsdelegationen.

Den lilla får i uppdrag att sätta sig in i kalkylerna och förhandla ner hyran med bostadsbolaget.

Sedan är det upp till den stora delegationen att godkänna eller förkasta vad den lilla delegationen förhandlat fram med bostadsbolaget.

Säger stora delegationen ja – är hyresförhandlingen klar.

Säger delegationen nej går hyran till medling eller strandas.

Då är det Hyresmarknadskommittén, HMK, som medlar eller avgör den nya hyran. I HMK sitter företrädare för Hyresgästföreningens riksförbund och organisationen Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag).

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Efter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.