Dyrare att bo hos Gotlandshem
Bolaget hade begärt att få höja hyrorna med 3,89 procent. Vd Staffan Thurgren har tidigare sagt till Hem & Hyra att det är vad som krävs för att klara att behålla den nuvarande underhållsnivån.
Lisbeth Ek, administrativ chef på Gotlandshem, säger att det finns risk för att underhållet får stryka på foten när det nu står klart att bolaget inte får höja så mycket som man hade begärt.
– När vi inte får så mycket pengar som vi behöver så är det oftast underhållet som blir lidande, säger hon.
Men i första hand är det yttre fastighetsunderhåll som bolaget ska dra ner på.
– Vi har försökt att hålla det inre underhållet så skadefritt som möjligt. Vi kräver att underhållintervallerna ska krympa, även om vi förstår att det är ett långsiktigt arbete, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lars Arvidsson.
I dag får Gotlandshems hyresgäster vänta längre än många andra, i snitt 18 år, på att få lägenheten renoverad. Enligt Lars Arvidsson är det oacceptabelt lång tid.
– Men samtidigt kan vi inte gå med på hur stora hyreshöjningar som helst.
En stor del av höjningen går till att täcka kostnadsökningar för sådant som fjärrvärme och vatten. I början av nästa år träffar Hyresgästföreningen politiker i region Gotland för att diskutera de i princip årliga taxehöjningarna.
– Jag tycker det känns som att man ofta tar den enklaste vägen och höjer taxorna i stället för att rationalisera, säger Lars Arvidsson.
Båda parter säger sig vara mycket nöjda hur förhandlingarna har gått till och den anda de har förts i. Parterna har träffats vid två tillfällen.
– Vi har känt en stor förståelse från Hyresgästföreningens sida för vår situation, säger Lisbeth Ek.
Lars Arvidsson uppskattar att Gotlandshem varit villiga att redovisa ett omfattande ekonomiskt material.
– Vi har fått se allt vi har frågat efter. Då slipper vi sitta vid förhandlingsbordet och tro att motparten kanske mörkar och förhandlingsarbetet blir mer konstruktivt, säger Lars Arvidsson.
En höjning med 2,9 procent innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 145 kronor dyrare i månaden. Höjningens storlek kan dock variera mellan olika bostadsområden.