Annons

Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: ”Skulle leda till katastrof”

Gotland Förhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen om 2024 års hyror har brutit samman. Bostadsbolaget krävde en höjning på 17,53 procent. Hyresgästföreningens motbud var 2,93 procent. "Gotlandshems krav skulle leda till en social katastrof", säger Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen Gotland.
Foto: Kristina Wahlgren/Gotlandshem
Joakim Martell, vd på Gotlandshem vill höja hyran med 17:53 procent nästa år.

När förhandlingarna startade för några veckor sedan begärde Gotlandshem att hyrorna för bolagets 4 500 hyresgäster skulle öka med 17,53 procent för 2024 – mest i Sverige. Efter omräkning justerades yrkandet till 16,99 procent.

Hyresgästföreningens motbud stannade på 2,93 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är ofattbart att de vill driva upp hyrorna långt mer än de behöver. Ett allmännyttigt bolag som inte vill förhandla, som blåser upp sina kostnadssiffror bortom all verklighetsförankring och som driver krav som skulle leda till en social katastrof. Är det verkligen så gotlänningarnas egna bolag ska agera, frågar sig Stefan Uddebrant, som är ordförande i Hyresgästföreningen Gotland.

Femte året i rad

– Att lägga över varje prishöjning direkt på hyresgästerna är inte hållbart.

Det är femte året i rad som Gotlandshem strandar förhandlingarna som nu tas nu över av den så kallade Hyresmarknadskommittén (HMK), en nationell partssammansatt kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretagen.

Läs ocksåGotlandshems rekordkrav – vill höja hyran med 17,53 procent

I fjol begärde Gotlandshem 9,95 procent. Efter beslut i HMK stannade höjningen på 4,9 procent.

– Jag tycker det är jättetråkigt att Gotlandshem har strandat förhandlingarna. Det kommer inget beslut från HMK förrän efter årsskiftet vilket innebär att hyresgästerna kommer att få betala retroaktiv hyra igen, säger Susanne Davidsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Visby.

Annons

– Förra året blev det fyra månader på grund av att Gotlandshem sölade, säger hon.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

”Vi står allt för långt ifrån varandra”

Gotlandshems vd Joakim Martell säger till Hem & Hyra att det inte fanns förutsättningar att fortsätta förhandlingarna.

– Vi står allt för långt ifrån varandra för att på egen hand komma till en lösning. Det är bäst för hyresgästerna att vi för ärendet vidare till HMK. Förhoppningsvis kan vi få ett beslut ganska snabbt och därmed slippa flera månader med retroaktiva hyreshöjningar.

Enligt Hyresgästföreningen skulle en höjning av hyrorna med 17 procent leda till att många av era hyresgäster tvingas flytta.

– De säger det. Men det sa de även när vi krävde fem hyreshöjningar på fem procent.

– Min bedömning är dessutom att vi inte hade hamnat på 17 procent om vi hade förhandlat, utan kommit ner till en lägre siffra, säger Joakim Martell.

Annons

”Svårt förhandlingsår”

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm, där Gotland ingår, säger att hyresförhandlingarna på Gotland är de första som har strandat i år.

– Vi försöker alltid komma överens lokalt. Men det är ett svårt förhandlingsår. Jag skulle därför inte blir helt överraskad om det blir fler som går vidare till HMK.

Är hyresvärdarnas yrkanden extra höga i år?

– De är generellt fruktansvärt höga, de högsta i modern tid i Sverige. Många yrkanden är ännu högre än fjolårets. Men vad jag vet är det inga som kräver lika mycket som Gotlandshem.

– Vi ser att många hyresvärdar vill parera sänkta fastighetsvärden snarare än att själva kassaflödet blivit så värst mycket sämre. Driftnettona är generellt bra. Värdarna vill trycka upp hyresnivåerna så mycket de kan, säger Kristoffer Burstedt.

Läs också Hyreshöjning med 4,8 procent 2024 för Botkyrkabyggens 11 000 hyresgäster Hela listan: Så mycket vill din värd höja hyran 2024 Så mycket höjer halländska värdar hyran 2024 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.