Annons

Dyrare att gå till rätten med ny hyresdomstol

Nyheter Regeringen vill byta ut dagens hyresnämnder mot särskilda hyresdomstolar. Men förslaget innebär att det kommer kosta pengar att få sitt ärende prövat.

Enligt grundlagen ska dömande verksamhet utövas av landets domstolar. Där utgör landets åtta hyresnämnder undantagen, eftersom de både räknas som förvaltningsmyndighet och samtidigt avgör tvister.

För att allmänheten lättare ska begripa vart de kan vända sig med boärenden har regeringen efterlyst ett bättre, mer samlat system.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

I en särskild utredning föreslås därför att verksamheten i hyres- och arrendenämnderna i stället förs över till allmän domstol genom att särskilda hyres- och arrendedomstolar, införs.

Genom att införliva så kallade hyresdomstolar med tingsrätterna på de orter som hyresnämnderna i dagsläget existerar, hoppas man skapa en mer flexibel och mindre sårbar organisation.

Hyresgästföreningen håller inte med.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

I ett remissvar riktat till justitiedepartementet ger ordförande Barbro Engman och förhandlingschef Pär Svanberg sin syn på saken.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen fungerar den nuvarande ordningen bra och man känner heller inte till att någon partsorganisation på bostadsmarknaden skulle hävda motsatsen. Inte heller från de tre största hyresnämnderna, som svarar för cirka 70 procent antalet avgjorda ärenden, har det framförts någon kritik eller önskan att ändra systemet.

Utredningens förslag innebär även att den som vill få sitt ärende prövat i domstol måste betala en ansökningsavgift på 375 kronor – en kostnad som inte existerar med dagens hyresnämnder.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Att införa en avgift vore olyckligt, anser Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Risken är att folk drar sig från att ansöka. Det finns även förslag, i en rapport från domstolsverket, om att höja avgiften betydligt högre. Det skulle kunna verka än mer hämmande.

Dagens hyresnämnder präglas av enkelhet, billighet och snabbhet, anser Susanna Skogsberg.

Saker som måste få vara grundläggande, eftersom det gäller något så basalt som människors boende.

Annons

– Det här är ett väletablerat system som fungerar. Vi ser en risk att ett nytt system skulle bli allt för formellt.

Även branschorganisationerna Sabo och Fastighetsägarna har tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund och Svensk handel skrivit ett särskilt yttrande där de sågar förslaget.

Läs även: Hyrestvister ska bli enklare

Fakta: Hyresnämndens roll

Om en värd vill säga upp en hyresgäst på grund av t ex störningar, så måste värden ansöka i hyresnämnden om att avtalet ska upphöra, om inte hyresgästen godkänner uppsägningen. Det är hyresnämnden som enligt lag beslutar om hyresavtalet ska upphöra eller inte.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten.

När nämndens beslut eller hovrättens dom vunnit laga kraft, och hyresgästen inte flyttar ut, så kan värden begära handräckning hos kronofogdemyndigheten för vräkning.

Läs också Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.