Annons

Dyrare låta föreningen förhandla hyran

Nyheter ​Hyresgästföreningen vill höja den avgift som de boende betalar för att få hjälp med hyresförhandlingarna. Höjningen ska ge ett tillskott till föreningen på drygt 30 miljoner kronor om året.

​Landets hyresgäster betalar varje månad en avgift till Hyresgästföreningen för att få hjälp med de årliga förhandlingarna. Avgiften ingår inte i medlemskapet och ligger i dag på tio kronor i månaden.

 I princip omfattar den alla hyresgäster, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller inte.
Detta eftersom Hyresgästföreningen förhandlar för alla hyresgäster som inte valt att göra det på egen hand.
Avgiften administreras av hyresvärdarna som tar ut den på hyran varje månad och sedan skickar pengarna vidare till Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

 Nu vill föreningen höja avgiften med två kronor i månaden, vilket betyder att hyresgästerna i framtiden kommer att betala 144 kronor om året för att få hjälp med att förhandla hyran.
Anledningen är bland annat att Hyresgästföreningen framöver ska förhandla med de privata hyresvärdarna, på samma villkor som med de kommunala bostadsbolagen.

Annons
 Dessutom ska arbetet med systematiserad hyressättning fördjupas och det kommer att kräva extra resurser, enligt Pär Svanberg, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen. 
– Avgiften har legat på samma nivå sedan början av 2000-talet samtidigt som vi står inför stora utmaningar.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.