Annons

Dyrare låta föreningen förhandla hyran

Nyheter ​Hyresgästföreningen vill höja den avgift som de boende betalar för att få hjälp med hyresförhandlingarna. Höjningen ska ge ett tillskott till föreningen på drygt 30 miljoner kronor om året.

​Landets hyresgäster betalar varje månad en avgift till Hyresgästföreningen för att få hjälp med de årliga förhandlingarna. Avgiften ingår inte i medlemskapet och ligger i dag på tio kronor i månaden.

 I princip omfattar den alla hyresgäster, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller inte.
Detta eftersom Hyresgästföreningen förhandlar för alla hyresgäster som inte valt att göra det på egen hand.
Avgiften administreras av hyresvärdarna som tar ut den på hyran varje månad och sedan skickar pengarna vidare till Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

 Nu vill föreningen höja avgiften med två kronor i månaden, vilket betyder att hyresgästerna i framtiden kommer att betala 144 kronor om året för att få hjälp med att förhandla hyran.
Anledningen är bland annat att Hyresgästföreningen framöver ska förhandla med de privata hyresvärdarna, på samma villkor som med de kommunala bostadsbolagen.

Annons
 Dessutom ska arbetet med systematiserad hyressättning fördjupas och det kommer att kräva extra resurser, enligt Pär Svanberg, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen. 
– Avgiften har legat på samma nivå sedan början av 2000-talet samtidigt som vi står inför stora utmaningar.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.