HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter 24 år − värd vill låsa upp rum och höja hyran

Kävlinge Hyresgästen flyttade in i sin trea för 38 år sedan men 1997 fick han lov att låsa ett av sovrummen. Lägenheten klassades då som en tvåa och hyresgästen fick reducerad hyra. Nu vill värden låsa upp rummet igen och höja hyran.
Foto: Gry Ellebjerg

1983 flyttade en man in i en trea på 80,5 kvadrat hos det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge. 14 år senare gick värden med på att ändra hyresvillkoret genom att stänga ett av sovrummen på 12 kvadrat. Det gav mannen en hyresreducering med 400 kronor i månaden.

Sedan sovrummet låstes har den 78-åriga mannen fått en ny hyresvärd, SBB (Samhällsbyggnadsbolaget). Nu vill de öppna upp det låsta sovrummet och ta ut hela hyran för trerummaren som idag ligger på totalt 6 549 kronor. Mannens månadsrabatt är i nuläget 596 kronor.

Läs ocksåRisken för höjda hyror oroar

Ola Svensson är regionchef för SBB Syd och Danmark. Han skriver i ett mejl till Hem & Hyra att orsaken till att de vill ändra hyresvillkoret är bostadsbristen. Han skriver:

”Genom att frigöra detta rum kan en barnfamilj få en bättre anpassad lägenhet. Att år 2021 ha ett rum i en lägenhet låst känns för mig konstigt när ungdomar och barnfamiljer desperat letar lägenheter.”

Många äldre har svårt att byta hemmiljö. Är det rimligt att en 78-åring ska flytta?

Läs ocksåTorgmöte mot marknadshyror i Sundsvall

”Det kan vara rimligt om fastighetsägaren hjälper till med alla kostnader och man i samförstånd hittar en ny lägenhet som passar hyresgästen. Vi kommer försöka göra allt i vår makt att lösa detta på bästa sätt. Det som inte är rimligt är att 12 kvm står utan att någon kan få nytta av detta i bostadsbristens Kävlinge.”

Hyresgästen har inte svarat på SBB:s villkorsändring av hyresavtalet. Därför har SBB nu tagit ärendet till Hyresnämnden i Malmö som får avgöra saken. Inget sammanträdesdatum är ännu satt. Hem & Hyra har försökt att nå hyresgästen.

 

Läs ocksåAlla måste flytta när hyreshus blir skola
Läs också Explosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna Gatan där förråden plundras: "Djungeltelegrafen går varm på Facebook"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.