Annons

Efter år av rivningar: nu bygger Laxåhem

Laxå Laxå bygger nytt. Fem nya hyresradhus ska stå inflyttningsklara i centrala Laxå redan i vår.
Foto: Anna Rytterbrant
Laxå höjer hyrorna med 1,1 procent, men hade behövt mer.
Fem radhuslägenheter ska Laxåhem bygga.

Laxå är en av de kommuner i länet där de rivits mest. Men nu har Laxåhem vänt trenden och behöver bygga. För att inte ta i för mycket börjar man med fem radhus, men det kan komma att bli fler.
– Vi har marken, vi har hustyperna – så visar det sig att vi har kunder så bygger vi mer, säger Laxåhems vd Mattias Looström.

Radhusen blir på tre och fyra rum och kök med uteplatser åt två håll. Investeringen ligger på 10 miljoner kronor och hyrorna är beräknade till 9100 för en trea på 88 kvadrat och 10686 för en fyra på 106 kvadrat.
– Vi har inte bara vår ekonomi att tänka på utan även hyresgästernas, därför har vi varit måna om att hålla ner hyrorna så mycket vi kan och jag tycker att vi lyckats okej. Vi ligger under vad de flesta nybyggnadshyror brukar hamna på och det beror på att vår entreprenör hittat ett billigare sätt att bygga och att vi inte tar några lån utan finansierar ur egen kassa, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hittills har drygt 20 personer visat intresse för de fem lägenheterna, varav ett par tecknade sig för kontrakt direkt hyrorna blev kända förra veckan.
– De har släktingar på andra orter och visste därmed att hyror för nybyggt brukar ligga betydligt högre.

När Mattias Looström tillträdde som vd 2014 var planen att han skulle se över vad som skulle rivas här näst.

Annons

– Men det blev inga rivningar utan nu investerar vi i stället. Det är väldigt roligt. Nu river vi bara om fastigheten är så dålig att det inte är ekonomiskt försvarbart att renovera den.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Planen är att Laxåhem ska ta skapa mellan 55 till 65 nya bostäder fram till 2020. I den ramen ligger även servicebostäder.

Laxåhem har dessutom, som första bostadsbolag i Sverige, köpt tillbaka rättigheten från Boverket att åter göra bostäder av en fastighet som nu är vandrarhem. Under rivningsåren ingick bostadsbolag och Boverket avtal som innebar att man i stället för att riva gjorde om fastigheter till annat än bostäder. I det aktuella fallet blev fastigheten alltså vandrarhem och nu har Laxåhem som första bolag i landet fått statens medgivande att återigen omvandla fastigheten till lägenheter. Efter en omfattande renovering ska där bli tvåor.
– Vi hoppas att de ska vara inflyttningsklara i slutet av 2019.

Annons

Hur gör ni för att inte hamna i samma läge igen, och tvingas riva?
– Vi bygger långsamt och håller takten anpassad till efterfrågan. Vi har dessutom hittat en hustyp som passar genom hela livet: de här radhusen passar både dem som flyttar ihop för första gången, barnfamiljen och den som är lite äldre och vill lämna sin villa för ett bekvämt boende, säger Mattias Looström.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.