HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter flera bränder – Telge Hovsjö skärper brandskyddet i radhus

Södertälje Genom åren har det brunnit ett flertal gånger i hyresradhusen i Hovsjö. Nu installerar Telge Hovsjö pulversprinklers på vindarna för att stoppa framtida bränder. "Det känns lite tryggare", säger Viktoria Sehgal.
Foto: Kenneth Samuelsson
Viktoria Sehgal är nöjd över att Telge Hovsjö installerat pulversprinklers på vindarna.

Senast i höstas förstördes flera radhus på Varnbäcksvägen, radhus som Telge Hovsjö nyligen sålde till en bostadsrättsförening.

Nyligen inventerade Telge Hovsjö och Telge Bostäder sina hyresradhus som en del i det systematiska brandskyddsarbetet. Slutsatsen blev att brandsäkerheten behövde förbättras på Kvarsta- och Granövägen i Hovsjö.
– Vi kom fram till att bristerna var störst i de här 126 radhusen, säger Lars Gustafsson, förvaltningschef på Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

Problemet med radhus är att de sitter ihop och att en brand kan sprida sig över vindarna. Genom att installera pulversprinkler på vindarna, som löser ut vid brand och släcker branden, har risken för brandspridning minskat.
– Vi har installerat två på varje vind och testat dem själva och sett att de är effektiva, säger han.

Kostnaden är totalt 1,1 miljoner kronor för att installera sprinklers på vindarna.

– En brand får fruktansvärda följder och har man träffat människor som drabbats så vill man göra det man kan för att minska risken. Det har vi gjort nu med ganska små medel, säger han.

Läs ocksåTelge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Hyresgästen Viktoria Sehgal på Kvarstavägen är nöjd över att bostadsbolaget installerat pulversprinklers på vindarna som ska släcka en eventuell brand.

– När det har brunnit i området så har man blivit lite rädd att det ska hända här. Det känns lite tryggare med sprinklers, till exempel om man inte är hemma och kan larma, säger hon.

Grannen Abdeljmid El Antaki, håller med.
– Jag är lite orolig eftersom jag har små barn, allt som minskar risken är bra, säger han.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

Birgitta Isaksson bor bredvid en radhuslänga som brann och som fick återuppbyggas för några år sedan. Hon tycker det är en viktig och bra åtgärd men ifrågasätter varför det inte gjorts tidigare.
– Det har ju brunnit flera gånger genom åren och kan ju inte ha varit en hemlighet att brandskyddet var dåligt, säger hon.

Lars Gustafsson, det har ju brunnit tidigare i era radhus, vet du varför ni inte vidtagit åtgärder tidigare?
– Jag kan inte svara på varför åtgärderna inte vidtagits tidigare. Det viktigaste just nu är att det är installerat och att risken för brandspridning minskat.

Kommer ni att gå vidare och stärka brandskyddet i flera radhus?
– Nej inte i nuläget, vi har åtgärdat de radhus som hade stora brister, säger han och tillägger att de gör en riskbedömning för varje område och vidtar lämpliga åtgärder därefter. Detta är alltså inte en helhetslösning för alla områden som liknar varandra.

Läs också Klev in till grannen och krävde att få bo där Uppsagd för att värden vill slippa brandtrappa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.