Annons

Efter Hem & Hyras nyhet: Misshandlade får fristad i Arvika

Arvika Förslaget gick igenom. Det kommunala bostadsbolaget Arvika Fastighets blir först i landet med att erbjuda lägenheter till misshandlade kvinnor. Redan i början av januari ska den första lägenheten lämnas till Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, ROKS.
Foto: Anna Rytterbrant
Arvika Fastighets blir först i landet med att kontinuerligt lämna lägenheter till misshandlade kvinnor.

Beslutet fattades efter Hem & Hyra granskning i höstas om hur misshandlade kvinnor blir kvar på kvinnohusens skyddade boenden på grund av bostadsbristen. Vilket gör att andra kvinnor med skyddsbehov – inte får plats på kvinnohusen.

Problemet är så stort att Örebro kvinnohus förra året nekade 52 kvinnor akutplats. Medan Karlskoga kvinnojour nekade 107 kvinnor akutplats. I Karlstad nekar man å sin sida alla kvinnor från andra kommuner som vill bosätta sig i Karlstad, allt för att undvika att de skapar en propp på grund av att de inte får tag i en ny bostad utan blir kvar på boendet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nyheten från Hem & Hyra fick ordföranden i Arvika Fastighets AB att föreslå att de varje månad ska ge en lägenhet ur beståndet till en misshandlad kvinna på jourboende.

– Grundproblemet – att det finns dumma karlar som slår sina fruar – det kan vi inte lösa så enkelt. Men när man hör att jourhem är överfulla så förstår man att det också är ett samhällsproblem. Och i ett fastighetsbolag har en ju möjligheten att något litet kunna påverka hur lägenheterna används, sa Lars-Ove Jansson till Hem & Hyra när han föreslog förändringen.

Och nu har en enhällig styrelse i bolaget godkänt förslaget. Redan i januari 2018 ska den första lägenheten erbjudas via ROKS, (Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige) som i sin tur går ut med erbjudandet till närmare 100 skyddade boenden och jourhem i Sverige. Tackar ingen kvinna ja till erbjudandet, går lägenheten in i den ordinarie kön i Arvika igen.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Zozan Inci är ordförande i ROKS och välkomnar initiativet.

– Vi blev jätteglada, vi kände att vi blev lyssnade på och att det faktiskt finns de som väljer att ta ansvar för det här, säger hon.

Vad betyder det rent konkret?
– För kvinnorna betyder det mycket. Utan bostad kommer de inte vidare från jourboendena och för oss betyder bostadsbristen att vi inte kan hjälpa så många som vi skulle vilja, eftersom kvinnor blir kvar i jourhem och det blir platsbrist.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hur stort är det problemet?
– Det är extremt stort problem och det bidrar till att kvinnor tvingas återvända till en förövaren då de inte har någon annanstans att ta vägen.

Annons

Arvika Fastighets är först ut i landet med lösningen att lämna lägenheter till ROKS. Men både bostadsbolaget och ROKS hoppas att fler följer efter.

– Det skulle betyda enormt mycket om fler bolag vill vara med och bidra till att hjälpa de här kvinnorna och barnen. För de är hemlösa. De har tak över huvudet – men de har ingen bostad. Så den typen av bolag som kan öppna sina dörrar och erbjuda lägenheter bidrar till ett förebyggande arbete då kvinnor kan välja att gå vidare i stället för att återvända till förövaren, säger Zozan Inci.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.